По дубини запошљавају кадрове који би да руше Владу

slika

Да је именовање наведених чланова спорно, говоре бројне афере у које су неки новоименовани чланови били умијешани у претходном периоду

Влада је јуче смијенила досадашњи Управни одбор Фонда ПИО, у ком су били предсједник Миомир Вулић и чланови Милош Рајковић, Војин Вулетић и Драган Тиодоровић, а на њихова мјеста именовала Алију Кошуту за предсједника и Јадранку МилошевићМарка Кастратовића и Кемала Ђечевића за чланове овог Управног одбора.

Да је именовање наведених чланова спорно, говоре бројне афере у које су неки новоименовани чланови били умијешани у претходном периоду.

Наиме, Алија Кошута је у марту 2021. године поднио оставку на позицију директора Управе за инспекцијске послове, на коју је биран као кадар Бошњачке странке, а током мандата на челу ове институције добио је стамбени кредит од државе у износу од 40 хиљада еура, од којег је требало да врати 9.700 еура са роком отплате од 20 година.

У свом имовинском картону тада је пријавио да посједује три стана и двије куће, као и пашњак, шуме, два аутомобила, те значајну уштеђевину на банковном рачуну.

Алигрудић на функцију ступио прошле године

Ранко Алигрудић именован је 16. јуна прошле године за новог директора Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) на сједници Управног одбора. Алигрудић је радио у Бару, у подручној јединици Фонда ПИО, на мјесту самосталног савјетника за обраду података матичне евиденције. За вријеме свог мандата, на челу ове државне институције, често је био на мети критика, због наводне злоупотребе положаја, као и мета физичких напада. У више наврата демантовао је наводе о злоупотреби функције и средстава.

Милошевић, функционерка ДПС-а, обављала је функцију помоћника директора Фонда ПИО, а 30. новембра 2020. године, само пет дана прије избора тадашње Владе Здравка Кривокапића постављена је на позицију директора. За директорицу је поставио тадашњи Управни одбор Фонда ПИО, након што је испитна комисија Управе за кадрове њеној кандидатури дала највише бодова у односу на остале учеснике. Проблематично је што је сва процедура урађена у врло кратком року, као и то што је предсједник испитне комисије у Управи за кадрове био Срђан Вељовић, радник Фонда ПИО. Милошевић је као помоћница директора добила и судски спор са Фондом од кога је касније наплатила накнаду од 25.495 еура. Тај износ је добила јер је као представник Фонда била чланица владиног Етичког одбора од фебруара 2013. до јануара 2017. године. На ту функцију предложио је тадашњи директор Фонда Душан Перовић. Милошевићева за ту функцију није примала накнаду, па је накнадно поднијела тужбу против Фонда ПИО. У жижу јавности доспјела је и у случају пензије садашњег министра вањских послова Ранка Кривокапића, јер је првобитно одбила да на основу Закона о слободном приступу информацијама порталу ПЦНЕН достави документа о случају, а након што јој је Агенција за слободан приступ информацијама то наложила, тврдила је да Кривокапић није остварио пензију код овог органа.

Ђечевић је обављао је функцију предсједника Фонда рада, а и он је један од добитника повлашћеног стамбеног кредита у износу од 40.000 еура за вријеме владе Душка Марковића.

Кастратовић је члан главног одбора Социјалдемократске партије (СДП) и био је кандидат за одборника ове партије на локалним изборима у Никшићу.

Према незваничним информацијама један од главних задатака новог управног одбора јесте смјена актуелног директора Фонда ПИО Ранка Алигрудића, функционера Покрета за промјене (ПЗП).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest