У Колашину након ликовне колоније изложба 40 радова

Фото: ртцг

У Колашину је на главном градском тргу уприличена изложба радова насталих у оквиру “Колашинске ликовне колоније” која је ове године имала међунарони карактер. Посјетиоци су могли видјети око 40 радова који су рађени у сликарској и вајарској техници. Организатор тог догађаја је Центар за културу Колашин, а финансирала га је Општина Колашин.

Након 10-ак дана рада и стварања у Колашину умјетници из свих крајева Црне Горе, али и из иностранства представили су радове локалној публици и туристима.

Умјетници су били изузетно надахнути па је створено око 40 радова који су рађени различитим техникама. Учесници колоније кажу да су веома су задовољни гостопримством, дружењем и квалитетом умјетничких дјела која су настала.

„Када су ме позвали био сам скептик да неко може за седам дана да направи оволики број радова, а што је још важно оволико квалитетних радова. Више сам него задовољан. Ја сам се представио са једним радом у жељезу”, казао је за ТВЦГ Жељко Рељић, академски вајар

„Долазим из Москве већ 10-ак година живим у Црној Гори. Завршио сам ликовну академију на Цетињу сликарсво. У Колашину сам урадио четири рада – уље на платну. У Колашину сам био много пута долазим зими на скијање и много су нас добро дочекали”, наводи академски сликар Константин Тадорашко.

Александра Божовић, академска сликарка каже да је први пут у Колашину.

“Одрадила сам двије слике и највише ми се код Колашина свидјела његова једноставност, архитектура која је предивна. Осјећа се дух прошлих времена то је чак узбудљиво и веома инспиративно. Надам се да ћу и сљедеће године бити учесница ове колоније”, навела је Божовић.

Отварајући изложбу предсједница Општине Колашин Марта Шћепановић казала је да је привилегија, али и обавеза да се улаже у културу и умјетност, те да је град без културе и умјетности град без људи и будућности. Истиче да је улагање у ове области у врху приоритета локалне самоуправе.

“Зато је вечерашња изложба изузетна прилика да вам искажемо захвалност што афирмишете наш крај и најбоље међу нама. Што инспирисани природним љепотама Колашина покрећете стваралачки дух и стварате дјела значајне естетске и умјетничке вриједности, што јачате културне везе нашег града и што исписујете нове странице наше културе и традиције”, навела је Шћепановић.

Организатори овог догађаја су веома задовољни крајњим резултатом, вјерују да је колонија у Колашину одскочна даска у промовисању ликовне и вајарске умјетности у граду и да ће помоћи у позиционирању Колашина као културне туристичке дестинације.

“Ове године Колашин је угостио значајан број умјетника чије су ликовне поетике препознатљиве и доказане. Учесници су Жељко Рељић, Абаз Диздаревић, Љубодраг Мрдовић, Бато Машковић, Радун Марсенић, Младен Блажевић, Вилдана Килијан, Јелена Павићевић, Хана Мирков, Мирко Драговић, Константин Тадорашко, Дарко Караџић, Милутин Касом, Сандра Ђурбузовић, Драгана Марић, Александра Божовић, Исидора Сарић. Домаћин колоније био је вајар Зоран Обреновић”, казала је директорица Центра за културу Колашин Горица Илинчић.

Према ријечима директорице Центра за културу дјела настала у оквиру Колашинске ликовне колоније чуваће се у легату Завичајног музеја.

У оквиру изложбе уприличен је музички програм, а публици се представила млада гитаристкиња Нађа Беговић која је ућествовала и побиједила на више државних и интернационалних такмичења.

Извор: ртцг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest