Мурадиф Грбовић „намирио“ себе и сараднике, радници најавили штрајк, страхују да неће бити новца за исплату зарада

Грбовић у протеклом мјесецу исплатио себи остатак стамбеног кредита у износу од 60.000 еура, али и отпремнине за неколико својих најближих сарадника који су, у међувремену, напустили фирму

Мурафид Грбовић; фото: dan.co.me

Извршни директор државне компаније за превоз робе – “Монтекарго”, Мурадиф Грбовић исплатио је себи, у протеклом мјесецу, остатак стамбеног кредита у износу од 60.000 еура, али и отпремнине за неколико својих најближих сарадника који су, у међувремену, напустили фирму. Укупан кредит је износио 120.000 еура, од чега се враћа 20.000, а 100.000 еура добија гратис.

То је “Вијестима” незванично саопштено у компанији, а Грбовић не одговара о стамбеном кредиту и осталим питањима.

Дио запослених “Монтекарга”, које предводи шеф синдиката радника у оснивању Рајко Мараш, а којем менаџмент још није признао репрезентативност, прикупља потписе за штрајк упозорења, који је за наредну седмицу пријављен и Одбору директора компаније.

Незадовољни радници “Монтекарга” траже смјену извршног директора, исплату зимнице за 2019. годину и повлачење одлука о исплаћивању отпремнина радницима и стамбених кредита уназад мјесец јер страхују да неће бити новца за исплату зарада у наредних неколико мјесеци. Из кабинета Грбовића нијесу одговорили на најаву штрајка упозорења дијела радника, да ли су оправдана страховања радника у вези са тим да неће бити новца за исплату зарада, као ни зашто још није потврђена репрезентативност синдикату који предводи Мараш. Дио запослених подсјећа на дуг компаније од око седам милиона и губитке од око пет милиона еура, остварене током његовог троипогодишњег мандата.

О отпремнинама

Дио Грбовићевих кључних људи напустило је фирму прије неколико дана. Зоран Јанкетић, који је био главни Грбовићев помоћник за финансије, потвдио је “Вијестима” да му је исплаћена отпремнина, али не у износу од 26 хиљада еура, како тврде извори “Вијести”, него у нешто мањем износу, а “све у складу са владином прошлогодишњом одлуком”.

Сад већ бивша директорка за економију у Монтекаргу Весна Бошковић, није потврдила или негирала информацију да јој је недавно за отпремнину исплаћено око 16 хиљада еура.

“Обратите се Монтекаргу”, казала је Бошковићева у телефонском разговору. На сједници Одбора директора “Монтекарга”, на којој је крајем прошле године донијета одлука да се Грбовићу исплати стамбени кредит, под повлашћеним условима од 120.000 еура, донијета је и одлука да се секретарки друштва Радослави Милутиновић исплати 25.000 еура повољног кредита.

Секретарка Милутиновић јуче је одговорила да јој тај новац није исплаћен.

“Ја сам пред пензијом. Тај ми новац није исплаћен”, казала је Милутиновићева. Директор Грбовић није одговорио на питања да ли је тачно да су током претходног мјесеца додатно ангажовали још десетак радника у жељезничкој компанији за чим објективно није постојала потреба. Није одговорио ни да ли је тачно да он као извршни директор, ни његови помоћници, нијесу благовремено поднијели захтјев да се обнови сертификат за безбједност саобраћаја, и да цијели новембар нелегално обављају услуге превоза робе, уз прећутну сагласност Министарства саобраћаја.

Шта траже да не би дошло до обуставе рада

Шефа Синдиката радника “Монтекарга” у оснивању је обавијестио Одбор директора предузећа да се у току идуће седмице планира обустава рада, уз сагласност већине радника због општег стања у фирми, а “посебно у посљедње вријеме”.

Да не би дошло до обуставе рада, Мараш тражи да се смијени извршни директор, преиспита исплата стамбених кредита и отпремнина, у посљедње вријеме, и да се радницима исплати зимница за 2019. годину која касни годину.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest