Пејак за Поглед: Положај радника у Црној Гори сличан је положају робова у старом Египту

О положају радника, укидању нерадне недеље и актуелним политичким приликама у Црној Гори, разговарали смо са лидером грађанске партије Алтернатива, Веском Пејаком. Он је црногорској јавности познат као борац за боља социјална права и слободе радника, већу запоселност, квалитет живота и виша социјална примања.

Фото:ИН4С

Познати сте као један од ријетких који активно учествује у одбрани права радника у Црној Гори, а били сте и међу првим који су изнијели идеју о слободној недељи. Па како ви видите положај радника у Црној Гори, и најаве о могућем укидања нерадне недеље?

Хвала Вам на комлименту, нажалост је то комплимент. Волио бих да има још бораца за права радника.
Положај радника у Црној Гори је сличан положају робова у старом Египту. Радници од плате имају само да једу и да раде по 10 сати дневно. Сад је Влада са својим „социјалним партнерима“, гоничима робова, намјерила да им узме и тај један једини слободан дан – нерадну недељу. Само да подсјетим, робови у старом Египту су имали један слободан дан и звао се „Мојсијев дан“. Код нас ни то ускоро неће постојати. У овом моменту, са нерадном неђељом, радници раде бесплатно за свог послодавца преко 30 сати мјесечно. То је скоро једна радна недеља. То нико не плаћа! Сад нам Влада и „гоничи робова“ обећавају да ће радна недеља бити плаћена дупло! И то је истина. До сад су је плаћали нула еура, тако да кад се нула помножи са два добије се опет нула!

Треба знати и да је сваки други радник пријављен на минимално осигурање, тј на 222€ мјесечно! На тај начин се од државе сваке године украде преко 100.000.000€ само на доприносе на зараде. Имамо скоро 100.000 непријављених радника! Томе додатних 150.000.000€ крађе из државног буџета. Умјесто да се држава фокусира на то, она таквим послодавцима планира да омогући повластицу да им радници раде по 56 сати недељно.

Како описати положај радника у Црној Гори у једној ријечи – РОБ!

Ваша политичка странка Алтернатива није учествовала на последњим изборима, али да јесте, какво обећање економског бољитка Црне Гора би понудили својим гласачима?

Да смо учествовали на изборима ми би испунили сљедећа обећања у четворогодишњем мандату, а то су:
– смањивање ПДВ-а и строго кажањавање за све оне који га не плаћају. Одлагања плаћања ПДВ-а не би било.
– смањили би доприносе на зараде, биле би дупло мање него сад, али би строго кажњавали сваког привредника који не пријави радника. Казне би биле затворске.
– довели би инвеститоре за улагања у производњу здраве хране, гарантовали би откуп пољопривредних производа: млијека, воћа, за производњу кандираних производа, пшенице, и неких врста поврћа.
– субвениционирали би гориво за пољопривреднике, тј. смањили би акцизе на гориво за све пољопрвреднике. Гориво би их коштало нешто око 0,70 Еур/л
– увели би таксе на увоз меса. Ако не можемо месо и храну да произведемо, онда не треба ни да постојимо! Увозна храна била би скупља од домаће:
– свакоме привреднику који жели да започне производњу дали би плац на коришћење, комуналне таксе би му биле 0,00 еура и сву администрацију би му завршавала Држава. На њему би било само да ради и да производи. И да плаћа порез!
– имали би политику „отворених врата“ за све привреднике. То је дан у недељи кад могу да се пожале премијеру на услове рада…
И још много других метода.

Били сте редовни учесник свих протеста и литија који су нас пратили у години иза нас. Како данас после пада ДПС-а видите политичку ситуацију у којој се налази Црна Гора?

Опис тренутке политичке ситуације у двије ријечи – Влада континуитета! Циљ ове „рефоромске“ Владе је да омогући мало времена ДПС-у да легализује нелегалну имовину, да пребаце сва спорна средства и униште документацију. Зато ниједно лице из врха ДПС структуре није позвано чак ни на информативни разговор. ДПС може бити задовољан, јер је уништена економија дата у руке људима са врло мало привредног искуства из нашег система. Циљ ове Владе је да одлаже промјене! Грађани су уморни и зато је у Херцег Новом било 20% више апстинената него на прошлим изборима. Биће их све више. Они који се још боре од стране ДПС медија бивају оптужени да су „Вучићеви полтрони“. Јасно је да прошла и ова власт сарађују на неким пројектима.

Да ли можемо у догледној будућности очекивати већи ангажман Алтернативе на политичкој сцени? И да ли ће најзад бити стављене у први план теме од којих се може очекивати побољшање стања радника у Црној Гори?

Уколико дође до нових парламетарних избора – ми излазимо на исте! Доста смо зарад „мира у кући“ одлагали те изборе и уступали своје мјесто политичким елитама које су продале народ. Ми излазимо!

Аутор: Јанко Плавшић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest