(Историчар) Савковић Вукчевић: У 15. вијеку СПЦ није ни постојала

Чаница Извршног одбора Демократске партије социјалиста (ДПС) Нела Савковић Вукчевић казала је да је намјера Демократа да омогуће да четири цркве на Светом Стефану буду поново уписане на Митрополију црногорско-приморску СПЦ, супротна одлуци Европског суда и законима Црне Горе који се односе на услове и поступак стицања власништва.


Истиче да нема ни једног релевантног извора тј. доказа, историјског или надлежног државног органа, да су ове четири цркве, саграђене у 15. вијеку, икада припадале СПЦ, додајући да у 15. вијеку СПЦ није ни постојала.

„Идући редом, Европски суд за људска права у Стразбуру одлучивао је о враћању имовине СПЦ које је актима државе била одузета. Ту је тужбу против државе Црне Горе покренула Епархија будимљанско-никшићка са још 12 дјелова СПЦ са територије Црне Горе још 2005. године број 265002/05, а коју је својим поднеском подржала званично и Република Србија. Тај је суд 09. 10. 2012. године једногласно одбацио тужбу СПЦ против Црне Горе као ‘очигледно неосновану'“, рекла је Савковић Вукчевић.

Obnovljena crkva Presvete Bogorodice na Svetom Stefanu

Додатни проблем са намјером Демократа је, како наводи Савковић-Вукчевић, у томе што доказ о власништву СПЦ над четири цркве никада није постојао, па у недостатку доказа о власништву неће бити довољна њихова тврдња да је СПЦ некада нешто „несумњиво припадало“.

„Такође, више него спорно је што политичка партија у току судског поступка о предметној правној ствари пред домаћим судом преузима случај и сијече преко кољена доносећи политичку пресуду“, сматра Савковић Вукчевић.

„Сада као на длану видимо зашто су били проблематични чланови Закона о слободи вјероисповијести који су се односили на имовинска питања а које су брже боље брисали након што је освјежило. Зар СПЦ не би ишло у прилог да по том Закону приложи доказ о власништву и на ове четири цркве на Светом Стефану и биле би по кратком поступку уписане као власници? Проблем је, као што је већ речено, што немају доказа о претходном власништву јер никада нијесу били власници, па се умјесто законских норми као основ стицања власништва уводи на мала врата политичка потврда као доказ над доказима“, додала је Савковић Вукчевић.

Од „не дамо светиње“, наводи Савковић-Вукчевић, дошли смо до тога да се испостави да СПЦ поклања културно-историјско добро наше државе, под паролом враћамо вам ваше, иако никада није било ваше.

„Све то у потпуности разобличава право лица поклонодавца. Све за гласове, све за подршку, све је на предају“, сматра Савковић Вукчевић.

После 60 година неправде: Митрополији црногорско-приморској враћају цркве  на Светом Стефану - Спутњик Србија

Савковић Вукчевић је поручила да Демократама и свима у друштву мора бити јасно да се под владавином права подразумијева и поштовање правних прописа Црне Горе.

„Ако није тако заклињањем у европске вриједности пада на испиту. Жеља једне партије не може бити изнад свега тога јер владавина права не може да значи владавину правом. Ако би се догодило то што су најавиле Демократе онда би тужилаштво, ма како да је освјежено, морало бити способно да пронађе чланове КЗ Црне Горе који се односе на незаконито отуђење државне имовине, на забрану отуђења културне баштине Црне Горе и др. кривична дјела, као и особе које су одговорне за та дјела. Маске падају. Питање је сада да ли ћемо то платили насртајем на државну имовину и културна добра од националног значаја“, закључила је Савковић Вукчевић.

извор: ртцг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest