“White eagle“ за потребе смјештаја у Црној Гори извлачио новац преко туистичке агенције, па сада добио кривичну пријаву

Министарка одбране Оливера Ињац доставила је Специјалном државном тужилаштву (СДТ) кривичну пријаву због незаконитог трошења новца током мандата њеног претходника Предрага Бошковића, којом се бивши министар и његови тадашњи сарадници Михаил Волков и Алма Љуљанај Јовићевић сумњиче да су фиктивним налозима преко једне туристичке агенције оштетили буџет за око 32.000 еура.

Они су наводно лажним налозима преко агенције плаћали семинаре који никада нису одржани, а били су у периоду епидемије, односно након парламентарних избора на којима је партија чији су званичници – ДПС остала без већине за формирање Владе.

У пријави СДТ-у се изражава сумња да новац који је уплаћиван агенцији “криминална група” накнадно подијелила међусобно и да се радило о уплатама од по 4.000, 5.000 и 6.000 еура. За то су имали, наводно, саучесника у Министарству, али и у агенцији.

Да ли је СДТ отворило истрагу овим поводом или је одбацило пријаву, из тог Тужилаштва нису одговорили. Из Министарства одбране су објаснли да они немају никаву информацију о судбини пријаве коју су доставили, а из ДПС-а чији су функционери под сумњом – нису одговорили.

Бошковић је члан Предсједништва, а Волков и Љуљанај Јовићевић чланови Главног одбора.

Бивши директор Директората за људске ресурсе МО Михаило Волков, сада адвокат, рекао је “Вијестима” да није давао изјаву СДТ-у и тврдње из пријаве нису тачне. “Ради се о ноторној глупости и покушају дискредитације мене и мојих сарадника од стране Оливере Ињац. Нисам с тим у вези давао никакве изјаве”, рекао је он јуче.

У пријави СДТ-у се описује да је 4,500 еура уплаћено агенцији – чији назив је познат Вијестима, на име организације семинара у једном хотелу у Подгорици од 27. до 30. јула прошле године. Волков је примио рачун 6. августа 2020, а затим дао налог служби за финансије да га уплати. Тај налог заведен је 17. септембра прошле године.

Тадашњи шеф те службе Марко Дробњак, чије се име такође наводи у пријави, је поступајући по налогу министра 16. септембра 2020. за наводни семинар 23. и 24. јула у једном будванском хотелу агенцији уплатио 5.000 еура. Том приликом је својеручно овјерио изјаву да се рачун тиче потреба запослених у финансијском сектору МО.

Око 6.000 еура истој агенцији је уплаћено “за потребе смјештаја у Црној Гори” 5. новембра 2020.

Бивша директорица Директората за материјалне ресурсе МО Алма Љуљанај Јовићевић је 17. септембра издала наредбу за исплату 5.000 еура истој агенцији за семинар у Будви, и потписала да је он за потребе запослених у тој дирекцији.

Такође је овјерила и изјаву за уплату око 6, 000 еура за смјештај у Црној Гори и то по предрачуну агенције из октобра 2020.

На сајту Министарства и у медијима нема објављених информација о семинарима МО 23. и 24. јула и 27 – 30. јула прошле године у хотелима који се помињу у пријави.

Министарство одбране је СДТ обавијестило да је провјером рачуна утврђено да они нису у складу са уговором који је раније био склопљен са агенцијом, и у коме пише да је агенција све услуге вршила на захтјев МО. То овдје није случај.

Такође, спорно је што на фактурама агенције нема имена службеника и број његове личне карте – што је била обавеза и пракса.

Министарству је било сумњиво и што су семинари били у периоду пандемије, када су, како су објаснили, њихови запослени били на одморима и када су сви скупови избјегавани.

Такође, други период на који се фактуре односе, био је након парламентарних избора када је било јасно да ће министар и његови сарадници бити смијењени.

МО је након промјене власти темељно провјерило уговоре и финансије претходника, а за то је задужило стручна лица. О неким сумњивим аранжманима министарка је говорила раније на Одбору за безбједност Скупштине, када је најавила и пријаве Тужилаштву.

“Да ли су чланови ДПС-а Предраг Бошковић (Предсједништво), Михаило Волков (ГО) и Алма Љуљанај Јовићевић (ГО) обавијештени да је Министарство одбране поднијело СДТ-у и подгоричком ОДТ-у кривичну пријаву против њих због сумње да су – док су били запослени у Министарству – преко фиктивних рачуна издатих од агенције Марцо Поло оштетили буџет Министарства. Да ли је неко саслушао Бошковића, Волкова и Љуљанај Јовићевић због кривичне пријаве Министарства одбране? Да ли Бошковић, Волков и Љуљанај Јовићевић мисле да су прекршили закон у овом случају?”, питања су упућена прес служби ДПС.

У ОДТ и пријава због регистрације возила и зелених картона

Пријава против троје бивших функционера МО и шефа рачуноводства, као и НН лица из агенције, поднијета је и Основном тзужилаштву у Подгорици због преваре. Она се такође тиче фиктивних налога.

У ОДТ Подгорица је, према информацијама Вијести, још једна пријава против Алме Љуљанај Јовићевић. Она се сумњичи да је прибавила материјалну корист једној осигуравајућој кући од око 2.600 еура на терет МО. Наводно је дала налог за регистровање девет возила МО и издавање зелених картона за четири, иако уговором са том кућом из 2018. није предвиђена регистрација тих возила, као ни прибављање зелених картона.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest