СДТ наставља хајку на Министарку: Оливера Ињац да достави доказе за своје тврдње

Саопштење СДТ-а преносимо у цјелости: 

Поступајући по кривичним пријавама које су овом тужилаштву поднијете 23.03.2021. и 13.04.2021.године, против О.И. – Министарке Одбране у Влади Црне Горе, формирани су списи предмета и започет је поступак извиђаја у којем су прикупљени одређени подаци и документација у вези са наводима поднијетих кривичних пријава. У току извиђаја поступајућа специјална тужитељка позвала је пријављену О.И. ради прикупљања потребних обавјештења у својству грађанина за 04.05.2021.године, којом приликом је пријављена упозната са садржинама кривичних пријава, након чега је иста затражила одлагање ради консултација са службеницима Министарства одбране у вези са службеном документацијом на коју се односе поднијете пријаве, па је узимање изјаве одложено за 25.05.2021.године.

24.05.2021.године пријављена О.И. доставила је поднесак којим је затражила одлагање узимања изјаве које је одређено за 25.05.2021.године, због обуставе рада адвоката, будући да је хтјела да искористи своје право да приликом узимања изјаве у Специјалном државном тужилаштву присуствује адвокат, којем захтјеву је удовољено и одређено да ће јој позив за узимање изјаве бити упућен чим престану разлози за обуставу рада адвоката.

У међувремену је ово тужилаштво прикупило потребну документацију од надлежних државних органа, па је анализом и оцјеном истих утврђено да је неопходно предузети доказну радњу саслушање осумњичених, и то: пријављене О.И., те С.Б., Д.Ђ, М.Ј. и Д.Р., због постојања основа сумње да је извршено кривично дјело злоупотреба службеног положаја. Након што је окончана обустава рада адвоката, поступајућа тужитељка је више пута позивала пријављену О.И. како би иста дала изјаву у Специјалном државном тужилаштву, које позиве је пријављена избјегавала, након чега је Специјално државно тужилаштво писаним путем од стране Министарства одбране, дописом обавијештено да се Министарка одбране до 23.08.2021.године налази на годишњем одмору. У том правцу нарочито указујемо да Специјално државно тужилаштво у овом и свим другим предметима поступа сходно својим законским овлашћењима и предузима радње и мјере према извршиоцима кривичних дјела у складу са прикупљеним доказима. Како су у односу на пријављену О.И. прикупљени докази до степена основане сумње указивали да је извршено пријављено кривично дјело, то је ово тужилаштво сходно чл.247 Законика о кривичном поступку и чл.82 и 86 Устава Црне Горе, Скупштини Црне Горе поднијело захтјев за одобрење кривичног гоњења Министарке одбране Црне Горе, имајући у виду да сходно чл.86 Устава Црне Горе имунитет као и посланик ужива између осталих и чланови Владе, те да се против истих не може покренути кривични поступак, без одобрења Скупштине.

У односу на изјаву коју је Министарка одбране дала поводом поднијетог захтјева СДТ-а за скидање њеног имунитета у којима је између осталог навела да мјесецима трпи притиске од поступаћује тужитељке у овом предмету, која злоупотребљава службени положај и покушава да свог сина супротно позитивним Унутрашњим прописима Министарства одбране пошаље на Војну академију у Грчку, и да је специјална тужитељка мислила да ће то „Министарство одбране као и оно прошло намјештати конкурсе за високорангирани и политички естаблишмент“, позивамо Министарску одбране да поднесе све доказе са којима располаже у том правцу и изјасни се пред надлежним тужилаштвом како и на који начин је поступајућа тужитељка у овом предмету вршила притисак на њу и очекивала од ње да намјести конкурс.

Посебно истичемо, да поступак Јавног оглашавања за избор кадета за школовање на Војним академијама у Републици Грчкој објављен 01.06.2021.године, спроведен од стране Министарства одбране није у вези са поступком који се води у Специјалном државном тужилаштву против Министарке одбране и других лица, по раније поднијетим кривичним пријавама, а изјаву Министарке одбране која је услиједила након поднијетог захтјева  за скидање имунитета, цијенимо као још један безуспјешан покушај притиска на рад Специјалног државног тужилаштва који у континуитету траје од формирања предмета, односно од тренутка позивања министарке да да изјаву у тужилаштву.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest