8.март-зашто славимо овај празник

„Осми март“, је међународни дан жена, који слави економска, политичка и друштвена достигнућа жена. Почетком 20. века, у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста због лоших радних услова, појавила се  идеја да се овај празник обележава.

Жене, запослене у индустрији одеће и текстила, су први пут јавно изашле на демонстрације 8.3. 1857. у Њујорку. Текстилне раднице су протествовале због лоших радних услова и ниских плата и тражиле равноправност са мушкарцима што је у то време било незамисливо. Демонстранте је растерала полиција, а два месеца касније, те исте жене су основале синдикат. Следећих година на исти датум 08.3. демонстрације су се понављале, а најпознатије су биле 1908. године, када је 15.000 жена ходало кроз Њујорк тражећи краће радно време, боље плате и право гласа. у Копенхагену 1910. године одржана је прва међународна женска конференција.

Да се организује Међународног дана жена био је предлог немице Луизе Зиц и немачке феминисткиње и комунисткиње Кларе Цеткин  која се борила за људска права и оне су најчешћа асоцијација за овај празник. Први пут је прослављен 1911. године широм Аустрије, Данске, Немачке и Швајцарске. Док, као међународни празник жена слави се од 1917. године, а Уједињене Нације су га први пут обележиле тек 1975. године, као успомену на пожар у текстилној фабрици „Triangle Shirtwaist „, који се догодио у Њујорку 1911. године. Преко 140 жена је погинуло тог дана.

У свету, Међународни дан жена је званични празник у 55 земаља,  у неким државама је чак ово нерадан дан само за жене. До средине прошлог века, овај празник се обележавао у западним земљама и имао велики значај, међутим појавом таласа феминизма његов значај је опао.  У Индији се одржавају велике параде и забаве којима присуствују само жене и које помоћу разних ритуала обележавају овај дан. У Уругвају се организују концерти широм земље, док Италијанке на овај празник од мушкараца добијају букет мимоза. Једино у Пољској се овај празник још увек традиционално обележава маршом феминисткиња.

Код нас је Дан жена изгубио давно свој друштвени карактер и одаљио се од традиционалног значења овог празника. Ми већ одавно славимо Осми март као дан када мушкарци женама исказују захвалност поклањајући им цвеће и друге поклоне. Ипак не треба заборавити да је овај празник посвећен Клари Цеткин и Луизи Зиц, а славећи га ми славимо слободу свих жена овога света и стварамо пут ка већој једнакости и слободи будућих жена. М. В

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest