Радници прихватили Абазовићев позив на састанак, очекују да Влада помогне

ПРЕМИЈЕР У ЖЕЉЕЗАРИ

Предсједник Владе Дритан Абазовић рекао је вечерас на састанку са радницима Жељезере у Никшићу да су проблеми у тој компанији наслијеђени, и да треба радити на томе да се поштује договор који је раније постигнут о статусу предузећа и радника, укључујучи план за преузимање фабрике. Истакао је да позива раднике на састанак, ако може и суботу, да се ситуација што прије ријеши. Радници су прихватили позив премијера, и на састанку у суботу требало би да буду договорени даљи кораци. Договорено је да састанку присуствују и министри финансија и економског развоја, Александар-Саша Дамјановић и Горан Ђуровић. До даљњег, радници остају на крову фабрике.

Премијер је поновио да је држава спремна да учествује са 25 одсто у процесу преузимања Жељезаре.

Абазовић је разговарао у Никшићу са радницима Жељезаре у кругу фабрике, гдје су радници протестовали. Премијер је дошао из Рожаја, гдје је говорио на манифестацији „Дани дијаспоре“. Радници Жељезаре ступили су у штрајк глађу након што им је на састанку са министром економског развоја и туризма Гораном Ђуровићем саопштено да Европска комисија тражи студију изводљивости за пет милиона еура помоћи, на основу које би држава купила удио у фабрици.

Осим премијера, са радницима су разговарали и предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић и челник локалне супштине Немања Вуковић.

Абазовић је рекао да се нада да ће се наћи рјешење да се плати прва уплата турском партнеру, како би могао да се настави процес преузимања Жељезаре.

„Ово су разговори између два привредна субјекта, држава нема много тога на располагању. Вјерујте да су радници кључни разлог што смо ту“, казао је Абазовић.

Он је рекао да нема разлога за страх да турска фирма неће продати Жељезару, истичући да по његовом суду, турски инвеститор има намјеру да прода фирму.

„Дођите на састанак, моја врата су вам увијек отворена“, нагласио је Абазовић.

Радници на састанку са премијером Радници на састанку са премијером (Сцреенсхот Фацебоок)
Представник радника Жељезаре Иван Вујовић нагласио је да су радници у веома тешкој ситуацији, да долази јесен, велики су трошкови, имају кредите које треба платити, и Влада би морала да помогне.

Абазовић је казао да колико би радници вољели да се нађе рјешење што прије, он би десет пута више волио да се нађе.

„Ви морате да схватите да овдје причамо о послу у коме учествује један привредни субјекат и да не можете ви тек тако да одређујете шта ће тај привредни субјекат да ради. Држава је држава, али она мора да поштује закон, не можемо ништа на силу“, навео је Абазовић.

Премијер је рекао да су радници раније с правом почели да протестују, те да је држава уложила напоре да се омогући излазак Тошчелика из фабрике.

„Дошли смо до нечега што може да буде добра полазна тачка. Имамо приватно лице које би хтјело да преузме Жељезару, он је дао нижу цијену него што би хтјели Турци, али ми смо као држава исказали жељу да учествујемо и помогнемо да добијете нову компанију како би могли да наставите да радите“, рекао је Абазовић.

Радници су подсјетили да је премијер рекао како ће остати уз раднике до краја, и да их неће оставити и да га држе за ријеч.

„Држите ме за ријеч, јер ја своју ријеч поштујем. Да не поштујем, не бих вечерас био овдје с вама. Ту се ништа промијенило није. Нека кажу радници, све што смо се договорили, ми смо испоштовали“, рекао је Абазовић.

Он је казао да није спорно 25 одсто, то јест, пет милиона, колико држава намјерава да уложи, већ осталих 75 одсто.

„Ми смо успјели да у разговорима са турским партнерима постигнемо да су они спремни да изађу из фабрике. И није добро да сада ми нашим потезима, а овдје смо сви заједно, угрожимо нашу, црногорску позицију. О томе се ради“. Не критикујем било кога, за то сам да се сједне и да се види како даље“, рекао је премијер.

Не само за турску фирму, него и за друге фирме, нагласио је Абазовић, ово је и даље „бесудна земља“.

„Ставите мени на терет ту изјаву слободно. Борићемо се да се то промијени и да ово више не буде бесудна земља“ казао је Абазовић.

На крају састанка, радници су поручили „остајемо на крову, и или ћемо скакати са крова Жељезаре, или ћемо радити“.

„Вјерујте, нисам ја далеко да скочим прије вас“, рекао је Абазовић, на шта су радници казали „прије нас нећете“.

Састанак је закључен констатацијом да се у комуникацији у суботу ујутру договори термин састанка, како би се нашло рјешење.

Радници до даљњег остају на крову фабрике.

Како је раније Порталу РТЦГ-а казао Иван Вујовић, штрајк је почео јер су дошли до сазнаја да би процес усаглашавања могао трајати и до пола године, и радници су се имајући у виду све околности, одлучили на протест.

Након што је штрајк почео у петак поподне, министар Ђуровић је позвао раднике, истичући да штрајк није рјешење те да ће покушати да ујутру направи састанак са свим актерима.

„Радници су се попели на кров Жељезаре, а неки пријете и скакањем са крова“, казао је Вујовић.

Он је рекао да их је Ђуровић позвао.

„Чим смо изашли на кров одмах нас је контактирао министар Ђуровић, који је увијек кад смо га позвали био ту. Рекао нам је да ово није решење и да се нада да ће се наћи решење, те да ће он покушати да направи састанак са свима који су били укључени у све ово. А он је спреман да нас прими одмах сјутра“, казао је раније данас Вујовић.

Радници су на почетку штрајак затражили хитан долазак премијера Абазовића, а најавили су и додатну радикализацију протеста.

На крову се, иначе, налазило око стотину радника.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest