Кордић: Одлука Уставног суда представља и велику победу ДФ

Фото: Поглед

“У Црној Гори се већ деценијама одвијају процеси којима се несумњиво нарушавају основни уставни принципи”, казала је предсједница Уставног одбора у Скупштини Црне Горе и потпредсједница Нове српске демократије Симонида Кордић.

Фото: Поглед

Поводом актуелне уставне и политичке кризе у Црној Гори, Кордић подсјећа да је селективна заштита уставних права примјењивана често и по бабу и по стричевима изазивала револт грађана и на крају “довела до смене осамдесетогодишњег режима”, пише Борба.

“У последње две године открили смо да се могу урушавати и правила система, да се на власт може доћи и без избора и да мањина може да влада већином. На крају је овај политичко-правни експеримент допуњен новооткривеним принципом да се вољом просте већине посланика може несметано кршити Устав, као што је било у случају Закона о локалној самоуправи којим су одложени избори и чак продужени мандати на још четири године појединим градоначелницима, наравно без одржавања избора”, казала је потпредсједница Нове српске демократије и посланица Демократског фронта.

Она подсјећа да је ДФ тражио од Уставног суда да прогласи такав акт неуставним,и додаје: “Одлука Уставног суда представља и велику победу ДФ и даје наду да је ипак сачуван заметак свести и нужности поштовања уставног уређења, што је једина ствар која нас дели од хаоса”.

Она сматра да стању политичке и правне неуређености доприносе и “некомплетне институције”, али још више, како каже, “институције које су годинама узурпиране од приватних центара моћи, о чему читамо на страницама црне хронике”.

Ипак, Кордић каже да излаз постоји. “Излаз није ни лак ни брз. Грађане, као и државу штите с једне стране институције, али оне које се баве јавним, а не приватним интересима као и демократски процеси, међу којима је изборни процес – темељан”, закључила је Симонида Кордић.

Извор: Борба

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest