Абазовић демантује Вијести: Дио делегације касније допутовао, летјели економском класом, користили воз, Убер…

Фото: Поглед

Нетачна је информација данас објављена у тексту НД Вијести “Абазовић у Вашингтон повео 10 сарадника”, да је предсједник Владе на “конференцију “Слобода медија”, у организацији Трансатлантске лидерске мреже (ТЛН) у Вашингтону, повео је 10 сарадника”, саопштено је из Абазовићевог кабинета.

“Поменутој конференцији, поред предсједника Владе Абазовића, присуствовали су шефица Кабинета предсједника Владе Ана Рашовић, савјетник за вањску политику Ђорђе Радуловић, савјетник за медије Милош Перишић и савјетник за дигиталне медије Радивоје Копривица. То ће значити да је предсједник Владе на ову Конференцију повео четири, а не 10 сарадника, како је то данас објављено”, тврде из кабинета.

Конференција “Слобода медија” је, наводе, само један у низу од педесетак обавеза које предсједника Владе очекују током боравка у Сједињеним Америчким Државама.

“Нејасно зашто само једну од педесетак активности који Абазовића очекују у САД, представља као једини разлог доласка у Вашингтон”, истиче се у саопштењу.

Примаран повод службеног путовања Абазовића у Америку је, наводе, представљање државе и излагање током засиједања Генералне скупштине УН, док је пут преко океана искоришћен и за важне састанке, између осталог, у Стејт департменту.

“Такође, нетачно је да ће 10 сарадника Абазовића боравити током цијелог боравка премијера у САД-у, већ је њихов боравак усклађен са радним обавезама које ће трајати знатно мање од цјелокупног боравка предсједника Владе. Очекујемо јавно извињење НД Вијести и цијењеног колеге новинара због објављене дезинформације, увјерени да ће Вијести наставити, као претходних 25 година, да буду луча слободног, независног и професионалног новинарства у Црној Гори”, поручују из кабинета Абазовића.

Раније су, истичу, одговорили да је од самог почетка интенција Кабинета премијера била да ово службено путовање прође уз што мање финансијских трошкова, па је Кабинет у старту организације овог путовања предузео мјере уштеде на сваком плану.

“Тако је на почетку организације смањен првобитно планирани састав делегације, док се трећина чланова накнадно придружила остатку делегације у Нјујорку, све са циљем уштеде новчаних средстава пута. Током организовања пута, одабрана је, иако најдужа и најтежа (13х лета), најјефтинија комерцијална рута лета у понуди, авионска линија Подгорица – Истанбул – Вашингтон, а премијер Абазовић, заједно са делегацијом током путовања, боравио је у економској, а не ВИП класи, све са циљем уштеде новчаних средстава”, наводе из кабинета.

Тврде да су за вријеме боравка у Вашингтону чланови делегације користили возила преко апликације Убер, не желећи да излажу додатним трошковима намијењеним за рент-а-цар возило, које се углавном користи у те сврхе када чланови делегације путују на састанке.

“За превоз између Вашингтона и Нјујорка, премијер са дијелом своје делегације, користио је воз као најјефтиније превозно средство, а све са циљем уштеде средстава. О трошковима средстава, због службеног путовања које још траје, не можемо у овом тренутку са прецизношћу говорити, али прелиминарно можемо рећи да ће због предузетих мјера штедње цифра бити упола мања од расхода који би били у случају да у старту нијесу предузете мјере штедње”, тврде из кабинета

Када говоре о броју чланова делегације, понављају да је дио делегације, због мјера уштеде касније допутовао у Америку, како би био од помоћи током боравка у Нјујорку, гдје поред учешћа на 77. сједници УН, премијер има низ других активности.

“Желимо нагласити да ће премијер током боравка у САД имати нешто око педесетак активности и да је из тог разлога број чланова делегације сасвим оправдан и утемељен. Примарни разлог посјете САД-у, учешће премијера на 77. Генералној скупштини УН, искориштено је и за друге активности на политичком и економском нивоу, па ће премијер у САД боравити од 16. до 27. септембра, док је вријеме трајања боравка сарадника прилагођено њиховим радним обавезама и самим тим ограничено на мањи број дана у односу на боравак премијера”, закључује се у саопштењу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest