Абазовић са амбасадором Украјине: Осуђујемо присвајање територија, помоћ Црне Горе неће изостати

Фото: VladaCG

Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић угостио је данас новог амбасадора Украјине у Црној Гори, Њ. Е. Олеха Херасименка и током разговора указао је да је Црна Гора од самог почетка заузела јасан став према агресији на Украјину, недвосмислено пратећи политику санкција, примивши истовремено, за црногорске прилике, значајан број украјинских избјеглица које чине око 2 одсто укупног броја становништва у Црној Гори.

Како је саопштено из Кабинета предсједника Владе, он је казао да Црна Гора осуђује одржане референдуме о присаједињавању украјинских области Русији, нагласивши да њихови резултати и као чин анексије неће бити признати од стране наше Владе.

– У том смислу, Абазовић је указао да је Црна Гора спремна размотрити могућности о пружању додатне помоћи Украјини, кроз евентуалну рехабилитацију и медицинску помоћ рањенима. На тим линијама, предсједник Владе пренио је и спремност да се један дио капацитета Луке Бар искористи за транзит хране и пшенице из Украјине, истакавши да помоћ Украјини од Црне Горе неће изостати, наводи се у саопштењу.

Амбасадор Херасименко захвалио се премијеру Абазовићу на јасној и недвосмисленој подршци, изразито цијенећи што је на његову иницијативу организована посјета Кијеву три премијера региона, у циљу пружања подршке суверенитету и територијалном интегритету Украјине, али и њеној европској будућности, након чега је његова земља добила кандидатски статус.

– У том смислу, амбасадор је поздравио и снажне ријечи подршке премијера Абазовића током Генералне скупштине УН, изразивши захвалност јасном ставу да Црна Гора неће признати лажне референдуме и анексију украјинске територије, што је оцијенио као покушај потпуног урушавања међународног поретка. Оцијенио је да међународна заједница мора снажније осудити пријетње нуклеарним оружјем које су нечувене у савременим међународним односима, наводи се у саопштењу и додаје да је Херасименко нагласио да Црна Гора може бити примјер другим земљама јер од самог почетка исказује солидарност са украјинским народом у једном од најтежих тренутака у његовој историји.

Извор: дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest