Raspisivanje tendera za novu dionicu auto-puta 2024. ili 2025. godine

Foto: Pogled

Danas je predstavljena Studija opravdanosti auto-puta Bar-Boljare. Kako je navedeno Studijom, izgradnja preostale četiri dionice auto-puta je izvodljiva i ekonomski isplativa. To važi ukoliko ne dođe do pada saobraćaja ili rasta troškova.

– Raspisivanje tendera za izvođača radova za navedenu dionicu očekuje se 2024. ili 2025. godine – poručio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović .

Dionica od Đurmana do Farmaka, kako je navedeno, koštala bi 370 miliona, a od Farmaka do Smokovca 227 miliona. Od Mateševa do Andrijevice cijena bi iznosila 341 milion, a od Andrijevice do Boljara 352 miliona eura.

– Za troškove je navedena rezerva zbog mogućeg rasta cijena izgradnje. Još nisu rješeni sporovi između izvođača CRBC-ija, koji traži dodatna plaćanja- navedeno je studijom.

Takođe, kako se ističe, za procjenu izvodljivosti nije uvrštena postojeća dionica, jer je bila u izgradnji kada su oni počeli izradu studije 2019. godine.

Kao presjek uzeta je 2057. godina kada će auto-put biti isplativ.

Studijom je navedeno da se u toj godin očekue da će najveći dnevni prolazak auto-putem biti po dionicama od 17.000 do 37.000 vozila tokom dana. Takođe, preporučena cijena putarine je pet do sedam centi po kiometru, bez PDV-a.

U vezi moguće izgradnje narednih dionica kroz formu privatno-javnog partnerstva, naveli su da bi privatni izvođač zbog rizika vjerovatno tražio državne garancije o prometu i učešće države u finansiranju troškova.

Izvor: Dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest