Заказано прво суђење због малих електрана: Ђукановићев брат први тужио државу

Заказано прво суђење због малих електрана: Ђукановићев брат први тужио државу
Из Владе тврде да је концесионар кршио уговорене обавезе, због чега су у децембру одлучили да раскину уговор


Са протеста на Буковици (архива), Фото: Светлана Мандић

Прво суђење у вези са изаградњом малих хидроелектрана заказано је за 5. април у Привредном суду, а покренуто је по тужби компаније “Хyдра Мне”. Још најмање пет инвеститора је покренуло тужбе против Владе, а почетак тих суђења, према подацима са сајта Привредног суда, још није заказан.

“Хyдра Мне” је у октобру 2018. године добила грађевинске дозволе за изградњу двије мале хидроелектране на ријеци Буковици у Шавнику, чија је инвестиција процијењена на 9,2 милиона еура.

Власници ове компаније, преко фирма “Хyдра” су Милован Максимовић, брат од ујака предсједника државе Мила Ђукановића, и његов партнер Јован Гордијан.

Из ове компаније нијесу одговорили на питања Вијести – када су поднијели тужбу, на чему заснивају тужбени захтјев и колико обештећење траже. Они су још прије двије године најављивали да ће уколико им држава не омогући градњу, због протеста мјештана и еколошких организација, поднијети тужбу за изгубљену добит и уложена средства. Према незваничним информацијама “Вијести”, уколико би се утврдила кривица државе, обештећење не би могло бити веће од износа планиране инвестиције.

Према хронологији о овом случају, коју је нова Влада објавила крајем децембра прошле године, бивше Министарство економије је овој компанији у јануару 2017. године одобрило концесију за градњу ове двије мале хидроелектране и од тада почињу рокови за обезбјеђење техничке документације потребне за издавање грађевинске дозволе. Међутим, одмах почињу и први простести грађана и еколошких активиста.

Већ у марту 2018. године инвеститор најављује могуће тужбе против државе ако им се не омогући градња. Издавање докумената је настављено и компанији су 26. октобра 2018. године издате грађевинске дозволе за обје мале хидроелектране. Од тада почиње да тече друга фаза у којој је у року од двије године концесионар обавезан да заврши њихову изградњу, али су у међувремену настављени и протести против градње.

Из компаније су у 2019. године упознали тадашње Министарство економије да имају проблеме са локалним становништвом да наставе инвестицију. Тадашња Влада је 17. октобра 2019. године донијела закључак којим задужује то Министарство да са овим концесионаром отпочне преговоре око споразумног раскида уговора.

“Одбијањем да закључи анекс, преговори нијесу ни отпочети чиме ни обавезе из закљученог уговора нијесу суспендоване. Како је концесионару издата грађевинска дозвола 26.10.2018. године, од тог датума почела је да тече ИИ фаза плана реализације, у трајању од 24 мјесеца, па је рок за завршетак ИИ фазе – изградње истекао 26.10.2020. године. Међутим, и поред сопственог кршења обавеза из уговора, концесионар је преко адвокатске канцеларије обавијестио Министарство економије 27.10.2020. године о раскиду уговора о концесији”, наведено је у документу Владе из децембра прошле године.

Из Владе сматрају да је концесионар “Хyдра Мне” био у кршењу својих уговорених обавеза без обзира на протесте против градње. Влада 29. децембра усваја закључак о раскиду уговора о концесији усљед непоштовања обавеза од стране концесионара.

Истог дана је донијет закључак и за раскид уговора за још пет пројеката градње малих електрана, са сличним образложењем – непоштовања обавеза концесионара.

Према информацијама од средине фебруара, тужбе против државе су покренули и “Плава Хyдро Поwер” косовског бизнисмена Флорина Краснићија за Ђуричку ријеку у Плаву, „Бистрица Цлеан Енергy” подгоричког бизнисмена Жарка Бурића за Бистрицу у Бијелом Пољу, “Декар” Момчила Мирановића за Лјевишку ријеку код Колашина, као и компанија “Нормал”, такође Жарка Бурића за Коморачу у Плаву.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest