СДТ одбацило кривичну пријаву: Нико није крив што респиратори плаћени 600 000 евра не раде

Та одлука стигла је упркос томе што су из Клиничког центра одговорили специјалној тужитељки Мири Самарџић – да ниједног пацијента не би прикопчали на те купљене респираторе

Илустрација, ИН4С

Нико није крив што су црногорским здравственим установама достављени наводно неисправни респиратори плаћени око 600.000 еура.

То су утврдили из Специјалног државног тужилаштва (СДТ), објаснивши да су одбацили кривичну пријаву, пишу Вијести.

Та одлука стигла је упркос томе што су из Клиничког центра одговорили специјалној тужитељки Мири Самарџић – да ниједног пацијента не би прикопчали на те купљене респираторе.

“Специјално државно тужилаштво након окончаног поступка извиђаја, анализом прикупљених податка и документације оцијенило (је) да нема основане сумње да су пријављена лица извршила било које кривично дјело за које се гони по службеној дужности, а које је у надлежности Специјалног државног тужилаштва, након чега је донијето рјешење о одбачају кривичне пријаве и ово тужилаштво је о одлуци са одговарајућом правном поуком обавијестило подносиоца кривичне пријаве”, одговорили су “Вијестима” из СДТ-а.

Тужитељка Мира Самарџић, која је водила истрагу у том предмету, посљедњег радног дана прошле седмице пензионисана је.

Три дана касније, “Вијестима” је одговорено да је пријава одбачена.

У том предмету они су утврђивали да ли је током куповине 31 респиратора у марту прошле године неко од тада надлежних починио кривично дјело.

Током извиђаја, СДТ је од Министарства здравља и највеће здравствене установе у Црној Гори тражио документацију о набавци респиратора, а питали су их и да ли би пацијенте прикопчали на те респираторе.

Међу документима достављени су и рачуни за респираторе испоручени тадашњем Националном координационом тијелу, које су потписали бивши директор (КЦЦГ) Јевто Ераковић и бивши шеф кризног медицинског штаба Ранко Лазовић.

Њихови потписи су на рачуну од 23. марта 2020. године, испостављеном НКТ-у, а који се односи на набавку три респиратора, за што је укупно плаћено 56.407,45 еура.

Према тим документима, њих двојица су свој потпис ставили и на рачун у износу од 217.013,43 еура, који се односи на набавку 11 респиратора, од којих је по пет било за КЦЦГ и никшићку Општу болницу, а један за болницу у Беранама.

Потпис тада кључних људи у црногорком здравству стављен је и на фактуру за набавку 17 респиратора, који су НКТ коштали 320.824,32 еура. Од те набавке по један уређај послат је у болнице у Бијелом Пољу и Беранама, а 15 је остало у КЦЦГ.

Специјална државна тужитељка Самарџић добила је и одлуку НКТ-а да новцем из свог фонда плате респираторе, коју је 1. априла 2020. године потписао тадашњи шеф тог Владиног тијела Милутин Симовић.

Предати су јој и записници са сједница НКТ-а, у којима се помиње набавка респиратора.

У тим списима пише да је Министарство здравља 23. марта прошле године телефонским путем обавијештено да су црногорске компаније наставиле комуникацију са понуђачима из Турске, у циљу прикупљања понуда.

Према сазнањима “Вијести”, специјална тужитељка добила је и преписку између КЦЦГ, турске фирме и веледрогерије која је посредовала у набавци, а која се односи на покушај поправке респиратора, за које нове здравствене власти тврде да не раде од кад су испоручени Црној Гори.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић и директорка КЦ Љиљана Радуловић раније су, на конференцији за медије, саопштиле да од 31 купљеног респиратора у марту прошле године, који су коштали близу 600.000 еура, 23 нијесу у функцији, од чега 17 у КЦЦГ.

Казале су и да за ту набавку не постоје уговори, а и да је дио набављених уређаја полован.

Убрзо су реаговали и доскорашњи представници НКТ-а.

Ераковић је тада рекао да су спорни респиратори исправни, што је и утврђено након што су у јуну послати у Турску на провјеру.

КЦЦГ питали да ли би прикопчали пацијенте на респираторе

По налогу тужитељке Самарџић, припадници Специјалног полицијског одјељења 17. маја тражили су од Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) да одговоре – да ли би, у случају потребе, у том тренутку пацијенти могли бити прикопчани на 33 респиратора набављена преко двије веледрогерије.

Питали су их и да се изјасне да ли би респиратори могли несметано функционисати.

Из КЦЦГ одговорено им је да се само 17 респиратора налази у тој, а остали у другим црногорским здравственим установама.

Специјалном полицијском тиму објаснили су да су након иницијалног покушаја коришћења респиратора, у априлу 2020. године, установили грешке у функционисању апарата, односно да они нијесу испоручивали задате параметре, због чега су уклоњени као непоуздани.

У изјашњењу СПО пише и да су у априлу 2021. током боравка представника фирме продавца респиратора – Денизлер медикал, на већини апарата замијењени експираторни вентили са мембранама и да је одрађена калибрација параметара, укључујући и кисеонички сензор.

Објашњено је да су потом испробана и стављена у рад два уређаја – један је радио 24 сата, а потом је пријавио хардверску грешку.

“С обзиром на то да је апарат ‘јавио’ црвену грешку, респиратор се није смио користити до провјере од стране овлашћеног сервисера, што још није учињено. Други апарат је био у функцији још три седмице, а након тога је престао да ради. Нико од запослених у КЦЦГ неће дозволити да живот било ког пацијента буде угрожен усљед евентуалне примјене непоузданих апарата и нећемо користити предметне респираторе чак ни у случају потребе. У прилог томе иде и чињеница да у процесу рада и планирања апаратуре наше установе, не узимамо у обзир физичко постојање ових респиратора”, пише у изјашњењу.

Вијести

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest