Словенија сјутра преузима предсједавање ЕУ


Словенија ће 1. Јула преузети предсједавање Европској унији, а међу приоритетима ће јој бити процес проширења на Западни Балкан, његов одрживи развој и опоравак послије пандемије.


Влада Словеније ће сјутра организовати колеџ комесара на Брду код Крања, на челу са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, на којем ће се разговарати о програму и приоритетима словеначког предсједавања.

Приоритети и циљеви словеначког предсједавања, под слоганом „Заједно. Отпорна. Европа.“, биће јачање отпорности, опоравка и стратешке аутономије Уније, дебата о будућности Европе, јачање европских вриједности с посебним нагласком на владавину права, затим развој трансатлантских односа и наставак процеса проширења ЕУ.

Министар спољних послова Словеније Анже Логар изјавио је да ће се Словенија фокусирати на социо-економски опоравак Западног Балкана послије пандемије и одржив развој и напредак земаља региона на њиховом путу ка ЕУ.

„Словенија наглашава регион (Западног Балкана) као један од главних геостратешких приоритета ЕУ, тако да мора да појача своје активности, присуство и фондове за развој региона. Један од највећих изазова нашег предсједавања биће да се нађе довољна политичка воља, и у ЕУ и у региону, да се на конструктиван начин ријеше чак и најтежа питања у региону“, изјавио је Логар.

Логар је рекао да ће Словенија помагати земљама региона да се приближе ЕУ, и у контексту процеса проширења и кроз имплементацију пројеката у области економије, енергетике, дигиталне и инфраструктурне повезаности.

Посебна пажња биће дата примјени Зелене агенде у региону и пројектима који су важни за постепену трансформацију земаља Западног Балкана у одрживе и зелене економије.

„Словенија ће такође настојати да ојача позитивну перспективу младих у региону, који су будућност и нада земаља Западног Балкана. У том погледу је важно за Словенију да земље региона буду укључене у дебату о будућности Европе, јер је регион у срцу континента и као такав изузетно важан за нашу заједничку будућност“, истакао је Логар.

У Словенији ће током њеног другог предсједавања ЕУ бити организовано око 190 догађаја, а већина њих ће бити на Брду код Крања.

Словенија ће у наредних шест мјесеци наставити да спроводи програм тројног предсједништва ЕУ, који је усвојила са претходне двије предсједавајуће земље, Португалом и Нјемачком.

Главни циљ тог програма је суочавање са пандемијом Ковида-19 и њених социјалних и економских посљедица и развој отпорније ЕУ која ће бити боље припремљена за рјешавање криза у будућности.

Извор: РТЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest