Секуловић одбио захтјев премијера да смијени Брђанина

НА САСТАНКУ У ПОНЕДЈЕЉАК, ПРЕМИЈЕР САОПШТИО МИНИСТРУ ДА ЋЕ ТРАЖИТИ ЊЕГОВО РАЗРЈЕШЕЊЕ
Секуловић одбио захтјев премијера да смијени Брђанина
Након састанка, неколико Брђанинових помоћника наводно је добило телефонске позиве са питањем да ли би преузели функцију вршиоца дужности директора Управе полиције, што су они одбили.


Кривокапић и Секуловић, Фото: БОРИС ПЕЈОВИЋ

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић одбио је у понедјељак на састанку у Влади захтјев премијера Здравка Кривокапића да смијени директора Управе полиције Зорана Брђанина, након чега му је он рекао ће тражити од парламента да разријеши њега, сазнају “Вијести”.

Извор упознат са садржином састанка у раним поподневним часовима у згради Владе на којем је наводно била и министарка одбране Оливера Ињац, рекао је “Вијестима” да је премијер од Секуловића тражио да смијени Брђанина због оклијевања да спроведе акцију обезбјеђења устоличења митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве на Цетињу.

“Секуловић је одбио да смијени Брђанина, захтијевајући да му се објасни по ком основу”, рекао је извор “Вијести”.

Кривокапић је потом рекао Секуловићу да се договорио са лидерима Демократског фронта да поднесе Скупштини предлог за његово разрјешење на шта му је министар одговорио “да то уради јер је то његово право”, рекао је саговорник “Вијести”.

Након састанка, неколико Брђанинових помоћника наводно је добило телефонске позиве са питањем да ли би преузели функцију вршиоца дужности директора Управе полиције, што су они одбили.

Из кабинета предсједника Владе јуче је саопштено да не могу “у овом тренутку” одговорити на питања која су им доставиле “Вијести” о овом догађају.

“Као што сте видјели, премијер није синоћ о томе говорио на конференцији за медије… Немамо коментар”.

Из Секуловићевог кабинета је одговорено: “За питања која сте послали, обратите се Влади”.

“Ова питања нису из дјелокруга рада и надлежности Министарства одбране. Предлажемо да се обратите кабинету премијера”, саопштено је “Вијестима” из кабинета Оливере Ињац.

Прекјуче у 15.47 новинари су обавијештени да ће премијер одржати конференцију за медије у 18.30, а одмах су почеле да круже спекулације да ће објавити намјеру да смијени Секуловића и Брђанина, као и информације да су амбасадори Квинте у контакту са премијером и министрима у вези са тим.

У међувремену, у 16.32, на Твитер налогу Министарства унутрашњих послова, објављена је фотографија из кабинета министра на којој су потпредсједник Владе Дритан Абазовић, Секуловић, Брђанин са помоћницима и шеф подгоричке полиције Горан Јокић са поруком – “снажан и успјешан тим”.

Потом је на тој друштвеној мрежи Абазовић честитао МУП-у и руководству полиције на резултатима “у сложеним акцијама у циљу очувања мира и уставних права грађана”. “Настављамо тимски. Идемо даље, чека нас још много посла. Бранимо националне интересе Црне Горе”.

Више дипломатских и Владиних извора рекло је прекјуче “Вијестима” да су представници амбасада Квинте – САД, Велике Британије, Нјемачке, Француске и Италије – готово до почетка прес конференције убјеђивали Кривокапића да не смјењује Брђанина.

На конференцији за медије, Кривокапић није директно саопштио намјеру да смијени Секуловића и Брђанина, али је у одговору на такво питање рекао да ће “сви они који су се огријешили на било који начин сносити одговорност”.

“У командном дијелу одговорности ће бити преиспитан сваки чин сваког појединца који је обезбиједио или није обезбиједио, урадио или не, дјеловао или не и то ће у сљедећих седам дана бити урађено и ви ћете бити информисани. Нико неће бити поштеђен, без обзира коју функцију има и која га политичка партија штити”, рекао је он.

Постоје и спекулације и да је УРА запријетила отказавањем повјерења Влади ако Кривокапић буде тражио смјену Брђанина и Секуловића. Абазовић је координатор служби безбједности и предсједник ГП УРА.

До раних јутарњих сати у недјељу 5. септембра, дио менаџмента полиције сматрао је да не треба слати патријарха СПЦ Порфирија, митрополита Јоаникија и њихове госте на Цетиње, јер је то према процјенама полиције и Агенције за националну безбједност било “високоризично”.

Кривокапић је на прекјучерашњем пресу наговијестио да је он преузео контролу у 04.30 и да је од тада “командни систем” почео да “јединствено дјелује”.

Абазовић је јуче бранио процјене својих потчињених. “Патријарх СПЦ Порфирије је штићена личност и обавеза полиције је да га држи што даље од опасности и овдје смо имали супротно дјеловање да треба да га уведемо у опасност и онда неко жели да оптужи полицију и баве се да ли је неко био за устоличење или не.

То није питање безбједности и то није питање које треба да се постави него да ли ће бити угрожени нечији животи и да ли ће из тога изаћи већи хаос”, рекао је Абазовић ТВ Нова С.

Он је рекао да је током акције било потпуно у реду да у професионалном смислу буде различитих мишљења о томе да ли неко мисли да може да се изведе, а да неко каже да је то била опасност.

Прво са амбасадорима, па са безбједносним сектором
Премијер Здравко Кривокапић јуче је више од три сата разговарао у вили “Горица” са представницима Квинте, међу којима су биле амбасадорке САД и Велике Британије, Джуди Рајзинг Ранке и Карен Медокс, као и шефица делегације ЕУ Оана Кристина Попа.

Више извора “Вијести” је казало да је Кривокапићу препоручено да не жури са смјеном Брђанина док се неком истрагом не утврди да ли је било грешака у припреми устоличења Јоаникија.

Премијер је испричао зашто је изгубио повјерење у Брђанина. Када му је саопштено да је у нацрту извјештаја о напретку похваљен транспарентан избор директора полиције, Кривокапић је повишеним тоном саопштио да не може бити талац процеса позитивних и негативних оцјена у придруживању ЕУ.

На састанку су повремено били и министар економског развоја Јаков Милатовић и министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Поподне је премијер у вили “Горица” угостио менаџмент Управе полиције, министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и координатора служби безбједности и потпредсједника Дритана Абазовића и учеснике полицијске акције у недјељу на Цетињу.

На пријему су били и директор УП Зоран Брђанин и помоћници Дејан Кнежевић, Драган Кликовац, Драган Горовић, Милош Ракоњац и Саша Машковић, као и начелник Центра безбједности Подгорица Горан Јокић који је минулог викенда руководио Оперативним штабом. На фотографијама и снимцима које је Влада послала медијима нема Абазовића, Секуловића и Брђанина.

У саопштењу из кабинета премијера пише да је припадницима безбједносног сектора одао признање и захвалио се на пожртвованости и професионализму који су показали током протеста на Цетињу, као и на томе што су успјели да сачувају мир и омогуће устоличење Јоаникија.

На фотографијама и снимцима које је Влада послала медијима нема Абазовића, Секуловића и Брђанина.

ВИЈЕСТИ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest