Управа царина сумња да крађу цигарета одобрава Монтенегро дуван комерц

На располагању смо свим државним органима да пружимо додатна обавјештења или уступимо пословну документацију, као што смо чинили и до сада, казао је извршни директор „Оптимум компани“ д.о.о. Бар (директни царински заступник привредног друштва Монтенегро дуван комерц д.о.о. Мојковац)

ЛУКА БАР/ -ДРАГАН СТОЈАНОВИЋ/ДАН

Најава Управе прихода и царина (УПЦ) да ће у кратком року надлежном тужиоцу поднијети кривичну пријаву због крађе 238 пакета цигарета, и то против свих потенцијално одговорних у том органу, али и против одговорних у Луци Бар, лучком обезбјеђењу и Оператору Слободне зоне, као и против власника и одговорног лица Монтенегро дуван комерца из Мојковца и заступника те компаније – Оптимум компани из Бара, изазвала је реакције. Наиме, из УПЦ су истакли да ће кривична пријава против Монтенегро дуван комерца бити поднесена и поред чињенице што су нестале цигарете – и првих 11.349 и нових 238 пакета – њихово власништво.

– Нико из тих правних лица се није обратио УПЦ – ПЈ Царинарница Бар – пише у саопштењу и додаје се да то „несумњиво појашњава појаву да се цигарете износе – краду уз сагласност власника“.

Извршни директор Оптимум компани д.о.о. Бар (директни царински заступник привредног друштва Монтенегро дуван комерц д.о.о. из Мојковца) Радивоје Орландић истиче да је привредно друштво којим управља професионалан и савјестан привредник уназад 30 година.

– На располагању смо свим државним органима да пружимо додатна обавјештења или уступимо пословну документацију, као што смо чинили и до сада. Са свим правно релевантним чињеницама упознали смо надлежне органе, укључујући и Управу прихода и царина, и овом приликом нећемо износити друге чињенице док се предузимају кривичноправне радње – наводи се у реаговању.

И из компаније АД „Порт оф Адриа“ Бар реаговали су на наводе УПЦ да Лука Бар и та компанија не омогућавају спровођење мјера царинског надзора на прописан начин над робом у складишту. Нагласили су да као концесионар на подручју барске луке, сходно уговору о концесији потписаном са Владом Црне Горе, немају никакве надлежности над предметним складиштима.

– Складишта се не налазе на нашем концесионом подручју и не подлијежу нашем надзору и контроли. Ми нисмо оператор Слободне зоне и не можемо одговарати за поступања других корисника Слободне зоне. Обезбјеђујемо високу безбједност нашег цјелокупног концесионог подручја, и то 24 часа дневно, свих седам дана у недјељи, уз покривеност CCTV системом цјелокупног концесионог подручја са преко 80 камера – наводе из те компаније.

Из Управе су саопштили да је нестанак цигарета, укупних увозних дажбина у износу од преко 223.000 еура, констатован у сриједу. Најавили су крвичну пријаву и против потенцијалних одговорних у другим државним органима. Кривична пријава, како су истакли, биће поднесена због кривичних дјела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја у привредном пословању. Како су најавили, против одговорних лица у Луци Бар и Оператору Слободне зоне и складишта биће поднесене кривичне пријаве због злоупотребе службеног положаја и несавјесног рада у служби, „имајући у виду да управљају зоном и складиштима у њој, прописују и обезбјеђују ред у зони и складишту, укључујући и режим улазака и излазака из зоне, утврђују и спроводе безбједносне мјере и закључују и потписују уговоре са корисницима зоне“.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest