Гдје су полицајци са Sкy апликације: Лазовића вратили АНБ-у, Миловић нераспоређен, Бугарин годинама болује

Управа полиције пуну годину не одговара на питања “Вијести” о комуникацији Петра Лазовића са наводним вођом кавачког клана Радојем Звицером и одласку на породичне прославе. Абазовић у емисији “Начисто” саопштио да син Зорана Лазовића није могао бити на тајном задатку, како је то тврдио бивши главни специјални тужилац, Миливоје Катнић

“Витезови округлог стола”: Миљковић, непозната особа, Беливук, Звицер, Лазовић и Миловић, 22.01.2021. (Фото: Апликација Скај)

Петар Лазовић у јуну прошле године враћен је у Агенцију за националну безбједност (АНБ), док полицајци Љубо Миловић и Небојша Бугарин годинама не долазе на посао – Миловић је суспендован 2018. године, а Бугарин је годину прије тога отворио боловање које још користи.

То су одговорили из Управе полиције, али нијесу објаснили шта су њих тројица радили са припадницима кавачког клана, са којима су се и фотографисали, пишу Вијести.

Фотографију на којој су Лазовић, Миловић, Бугарин, затим кавчани Вељко Беливук звани Веља Невоља, Марко Миљковић звани Месар и одбјегли шеф те организоване криминалне групе Радоје Звицер, прије пар дана објавио је портал Либертас пресс.

Она је дио документације коју је Еуропол у јулу 2021. године доставио Специјалном државном тужилаштву (СДТ) као доказ да су Лазовић и Миловић радили за кавачки криминални клан.

Настала је 21. јануара 2021. године, када је у Црној Гори наводно спријечена ликвидација Беливука и Миљковића.

Из Управе полиције нијесу жељели да одговоре на питања да ли су њих тројица били на тајном задатку са члановима кавачког криминалног клана и по том задатку се фотографисали са њима, размјењивали оружје и поклоне.

Без одговора остало је и питање ако су били на тајном задатку ко их је послао и на основу ког закона, с обзиром на то да због укинутих одредби полиција годинама није могла да у раду користи прикривене исљеднике.

”…Нисмо у могућности да одговоримо, јер као што Вам је познато Специјално државно тужилаштво је у вези навода објављених у медијима отворило предмет, те у циљу несметаног одвијања истраге, у овој фази поступка Управе полиције Вам не може саопштити више детаља”, казали су из те безбједносне институције.

Објаснили су да је Миловић нераспоређени службеник Управе полиције:

”А дужи временски период, од 2018. године био је и суспендован због вођења дисциплинског поступка”.

Јуниор споразумно враћен у тајну службу

Петра Лазовића из тајне у јавну полицију пребацили су бивши директори те двије службе – Дејан Перуничић и Веселин Вељовић и то недуго након што је његов отац Зоран Лазовић постављен за помоћника директора УП.

У тадашњем Сектору за борбу против организованог криминала и корупције (СБПОК) био је распоређен у Јединици за подршку.

Из Управе полиције тврде да је у тој јединици имао неформалну шефовску позицију, те да је имао неспоразуме са више колега, преносе Вијести.

”Петар Лазовић није службеник Управе полиције, већ је на основу споразума бивших директора Агенције за националну безбједност и Управе полиције био привремено распоређен у Управи полиције до јуна 2021. године, након чега више није распоређен у Управи полиције. Небојша Бугарин је распоређен у Одјељењу безбједности Котор у звању старији полицијац И класе и већ дужи временски период се налази на боловању”, преносе Вијести.

Млађег Лазовића хапшени чланови шкаљарског криминалног клана оптуживали су за злостављање, а његов шеф и отац тврдио је да су оптужбе усмјерене на њега.

Одговарајући на питања “Вијести”, Зоран Лазовић је у децембру 2020. године на конференцији СДТ-а и Управе полиције, рекао да су наводи да Петар Лазовић мучи ухапшене људе, пребија их и ставља им кесу на главу, усмјерени против њега.

”Сигуран сам да је то дио притиска против мене. Ја подржавам да се изврши истрага и ако се докаже да је било ко, па макар и мој син, прекршио закон и прекорачио одговорности, нека сноси посљедице”, рекао је тада.

Лазовић ни јуче није био доступан на број познат редакцији “Вијести”.

Полицијска омерта

Портал Либертас пресс прије пар дана објелоданио је комуникацију коју је, под ником Јуниор, млађи Лазовић водио са Борном (Звицером) преко криптоване Скy апликације.

Ипак, ни након тога Управа полиције није одговорила на питања “Вијести” о комуникацији Петра Лазовића са наводним вођом кавачког криминалног клана.

”Вијести” су 5. маја 2021. године, између осталог, питале Управу полиције да ли имају информације да је имао комуникацију са Радојем Звицером и је ли због тога саслушаван. Без одговора остало је и питање тада послато – је ли утврђено каква је та комуникација – службена или приватна.

Тада им је послато и питање је ли тачно да је Лазовић био на породичној прослави Радоја Звицера и ако јесте, да ли је тамо био по задатку или приватно? Нијесу одговорили на њега, као ни на питање да ли Петар Лазовић комуницира и са припадницима шкаљарског криминалног клана или евентуално других кланова који дјелују на територији Црне Горе.

Без одговора остало је и питање ако комуницира са другим клановима, да ли је та комуникација службена или приватна, као и питање да ли други службеници УП приватно комуницирају са припадницима криминалних кланова, ко су ти службеници, са којим криминалним клановима комуницирају и због чега, као и да ли су саслушавани због тога.

Еуропол од јула шаље доказе

Први дио доказа Еуропол је Специјалном државном тужилаштву доставио у јулу 2021. године, а 18. октобра из агенције Европске уније за спровођење закона стигла је нова пошта.

У свим тим документима транскрипти су разговора са Скy апликације које су међусобно водили чланови црногорских организованих криминалних група, као и фотографије које су размјењивали и преписка гласовних порука.

”Вијести” су у августу 2021. године објавиле да су црногорски истражитељи од партнерске службе из Европске уније добили више од милион порука које су овдашњи криминалци размјењивали путем криптоване Скy апликације.

Тада је објављено и да инспектори приоритетно чешљају поруке које су размјењивали припадници организованих криминалних група и особе са њима повезане, међу којима има и оних са полицијском значком.

”Фокус је на корумпираним полицајцима који су сарађивали са њима и тај дио је приоритетан. Чињеница је да криптовану Скy апликацију нијесу користили само криминалци, већ и поједини некадашњи високи функционери јавне и тајне полиције. Један од њих користио је надимак Кардинал, а други Комита. И њихове поруке се чешљају, као и њихове везе са врхом организоване криминалне групе ‘Кавачи’. Та истрага води се по налогу Бироа за оперативну координацију, који је тражио да се утврди њихово евентуално учешће у заштити те организоване криминалне групе и њиховим прљавим пословима”, рекао је тада “Вијестима” саговорник из безбједносног сектора.

Од тада, “Вијести” су на готово свим конференцијама СДТ-а и УП-а питале да ли је утврђено ко су Кардинал, Комита и Јуниор, али и ко је са врхом кавачког клана ручао на Грахову. Конкретни одговори никада нијесу добијени.

Скупи четвороточкаши Петра Лазовића

Мрежа за афирмисање невладиног сектора (МАНС) објавила је документацију која показује да је Петар Лазовић, син Зорана Лазовића, као деветнаестогодишњак, 2009. године купио аутомобил марке “митсубисхи” вриједности од 40.000 еура.

МАНС је објавио и да је Петар Лазовић четири године након тога купио и аутомобил марке “мини цоопер”, за цијену од 35.000 евра.

У том периоду посједовао је и возило марке “BMW X1”, за које МУП-у није доставио друге податке.

Из МАНС-а су саопштили да је Лазовић крајем 2018. године, за 17.500 евра купио и половни аутомобил марке “голф VII”.

Та невладина организације од Агенције за националну безбједност тражила је да им доставе податке од кад је Лазовић запослен у тој институцији и колика су му примања.

Они су, међутим, одбили да их доставе, позвавши се на повјерљивост и тајност података.

Лазовић нема уписане некретнине на своје име.

Полиција је морала добити преписку са криптоване апликације

Иако је Управа полиције званично саопштила да није у посједу материјала који је објављен у медијима 3. маја 2022. године, а који се односи на Петра Лазовића и Љуба Миловића, закон прописује да су они морали имати тај материјал.

У тексту Закона о потврђивању споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између Црне Горе и Европске полицијске канцеларије прописано је ко су надлежни органи за сарадњу и национална контакт тачка.

”За националну контакт тачку, која ће бити централна контакт тачка између Еуропола и других надлежних органа Црне Горе, овим путем одређује се Одсјек за међународну полицијску сарадњу, Управа полиције, Министарство унутрашњиих послова”, пише у тексту Закона.

У том документу пише да се размјена информација између Еуропола и Црне Горе дефинисана Споразумом одвија између Еуропола и националне контакт тачке, али да то не спречава директне размјене информација измеду Еуропола и надлежних органа.

Надлежни органи су државни органи у Црној Гори одговорни према националном законодавству за спречавање и борбу против кривичних дјела – Управа полиције, Министарство унутрашњих послова, Државно тужилаштво и некадашње управе – царина, за спречавање прања новца и финансирања тероризма и пореска.

Абазовић зна ко је ко на Скy апликацији

Премијер Дритан Абазовић синоћ је гостујући у емисији “Начисто” аутора Петра Комненића, рекао да зна ко је на Скy апликацији користио надимке Кардинал, Комита, Тигар, Ранко, Ацо.

”Ту су људи, што би се рекло, са оног списка који сам помињао прије него сам изабран на функцију потпредсједника Владе”, рекао је Абазовић.

Додао је да нико није крив док се не докаже супротно, али да жели да се сазна “читава истина за сваког од нас појединчано”.

Абазовић је рекао да је “ова земља заробљена у криминалу”.

Одговарајући на питање новинара, Абазовић је рекао да је изузетно захвалан бившем главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу што је рекао да је Петар Лазовић био на тајном задатку када се фотографисао и дописивао са припадницима кавачког криминалног клана и са њима размјењивао информације и оружје.

”Мислим да је то што он прича – прича за малу дјецу. Петар Лазовић није могао да буде полицајац на тајном задатку, зато што у том периоду то није познавао наш закон. То је прича за малу дјецу и зато сам му захвалан, као што сам захвалан Демократама што су га сачували (Катнића – прим. аут.) у периоду значајном за Црну Гору да испоручи неке резултате у борби против организованог криминала који су видљиви”, рекао је Абазовић.

Подсјетио је и да су припадници шкаљарског криминалног клана имали своје полицајце који су са њима комуницирали преко Скy апликације, наводећи примјер ухапшеног Далибора Медојевића.

Лазовић у служби од 2012. године?

Према незваничним подацима “Вијести”, Петар Лазовић прије десет година запослен је у Агенцији за националну безбједност.

Његов отац, Зоран Лазовић, крајем 2020. године казао је да му оба сина раде у безбједносном сектору и да имају 20, односно 11 година пензионог стажа.

Узимајући у обзир да припадници безбједносног сектора имају бенефицирани радни стаж, односно да им се на годину ефективног рада додаје четири мјесеца пензионог стажа, произилази да је у том тренутку он већ осам година био у служби.

Еуропол даје податке, али и рок од шест мјесеци за одлуку

Црногорски истражитељи морају најкасније у року од шест мјесеци обавијестити Еуропол да ли су и у којој мјери подаци који су им достављени неопходни за сврху за коју су достављени.

Уколико нијесу неопходни, подаци се морају брисати, прописано је Законом о потврђивању споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између Црне Горе и Европске полицијске канцеларије.

Специјални тужилац Саша Чађеновић одлуку да нема доказа да је Петар Лазовић починио кривично дјело донио је тачно шест мјесеци након што им је Еуропол доставио транскрипте, а само четири дана прије избора новог Тужилачког савјета.

Бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић прије два дана за “Вијести” је рекао да је Специјално државно тужилаштво, а не Чађеновић, одбацило кривичну пријаву.

”Ја сам то контролисао и нашао да нема разлога за покретање кривичног поступка против Петра Лазовића, јер је поступао у складу са законом и овлашћењима које има и о свим радњама правовремено је обавјештавао претпостављене, што је допринијело откривању починилаца тешких кривичних дјела”, рекао је Катнић.

Додао је и да се никада не хапсе властити агенти: “Макар нису до сада”.

Попут Петра Лазовића, и његов отац Зоран, доскорашњи помоћник директора Управе полиције, наводно је службено прије десетак година био на свадби тада оптуживаног нарко-боса из Рожаја, Сафета Калића.

Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest