Министарство просвјете: Проблеми са којима се асистенти сријећу биће ријешени

ФОТО: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ

Из Удружења асистената тражили су брзу реакцију Министарства како им не би била угрожена егзистенција током љетњег распуста

ФОТО: ЛОГО МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ

Државни секретар Министарства просвјете Зејнел Климента, шефица кабинета Јована Ћорић и начелница Дирекције за инклузивно образовање Тамара Милић састали су се данас са представницима Удружења асистената у настави како би заједнички покушали да нађу рјешење за проблеме са којима се ти учесници у образовном систему сријећу.

За асистенте у настави у јануару ове године усвојен је Закон о васпитању и образовању дјеце са посебним потребама, који им гарантује да ће њихов радни статус бити дефинисан Уговором на неодређено.

– Закон се не може примјењивати ретроактивно, те ни раније нијесу могли добити Уговор на неодређено јер су сваке године имали прекид радног односа током љетњих мјесеци, чиме нијесу испуњавали услове – објасни је државни секретар Климента.

Подсјећања ради, асистенти су раније били ангажовани прво волонтерски, а затим за наставну годину, која траје до јула.

– Представници Министарства исказали су спремност да, у сарадњи са асистентима у настави, заједно кроз Општи закон о образовању, те кроз Закон о основном образовању и васпитању, и кроз амандмане на Закон који је усвојен у мјесецу јануару унесу измјене и предлоге који би ситуацију са терена смјестили у законски оквир. Свакодневни проблеми са којима се асистенти сријећу биће ријешени –  рекао је државни секретар, тражећи од њих да буду спремни на сарадњу и стрпљиви како се проблем не би рјешавао појединачно већ системски.

Представници Министарства исказали су спремност да се проблеми ријеше на добробит првенствено дјеце, а потом и родитеља и асистената.

Из Удружења асистената тражили су брзу реакцију Министарства како им не би била угрожена егзистенција током љетњег распуста, као и да им се омогући дошколовавање кроз систем образовања у Црној Гори.

Државни секретар обећао је да ће се у најхитнијем року, у оквиру законских могућности, пронаћи рјешење за статус асистената.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest