Абазовић: Најбоље да се уговор са СПЦ потпише након избора митрополита; желимо добре односе са Србијом

Према његовим ријечима, организовани криминал и корупција су, нажалост, деценијама уназад срасли са системом у Црној Гори, због чега данас велики број људи – који су били умијешани у наведеним незаконитим пословима, са правом страхује од процесуирања и кривичне одговорности

Abazović
Лидер УРЕ, Дритан Абазовић

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић казао је у интервјуу за Данас да сматра да би најбоље било да се уговор Владе Црне Горе и СПЦ потпише након избора митрополита црногорско-приморског.

Како је додао, колико се сјећа, то је била жеља митрополита црногорско приморског Амфилохија.

Да ли је главни разлог тих претњи уговор са СПЦ који ће бити потписан? Шта заправо садржи тај уговор и да ли ће потписивању присуствовати и патријарх Порфирије?

Што се тиче уговора, наша намјера је била – и приликом доношења актуелног Закона о слободи вјероисповијести, да све вјерске заједнице – укључујући и СПЦ, буду дио јединственог правног поретка наше земље. Потписивање уговора је корак у том правцу, а вјерујем да ће Влада – која уговор потписује у име свих грађана, схватити потребу да такав Уговор постане јаван и прије чина потписивања. Такође, лично сматрам да би можда најбоље било да се уговор потпише након избора митрополита црногорско-приморског, јер колико се сјећам, то је била жеља митрополита Амфилохија Радовића. Најважније је да се то питање ријеши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе.

Абазовић је казао да је за Црну Гору од изузетне важности да води добросусједску политику са свима, а нарочито са Србијом.

„Ми смо држава која се у великој мјери ослања на туризам, а током пандемије корона вируса регионално тржиште је добило на посебном значају. У том смислу, али и у бројним важним инфраструктурним, саобраћајним, безбједносним и другим пројектима, та регионална сарадња има посебан значај за нашу земљу. Црна Гора може и треба бити пријатељ са свима, како у региону, тако и шире“, каже он.

Истакао је да Црна Гора жели окренути нови лист политичких односа са Србијом.

„Ако већ не можемо да мијењамо прошлост, желимо да мијењамо будућност. Сигуран сам да званичници Србије размишљају на исти начин“, каже Абазовић.

Још један камен спотицања је и изручење Светозара Маровића. Да ли сте од Србије тражили његово изручење и шта вам је речено, осим да је то компликована процедура?

Влада је, убрзо након формирања, обновила захтјев за изручење бившег потпредсједника ДПС-а, који је правоснажно осуђен за бројна кривична дјела и који годинама избјегава правду. Захтјев црногорске владе, али и готово свих грађана Црне Горе је у потпуности оправдан, јер њиме тражимо изручење човјека који је персонификација организованог криминала и који је црногорски буџет оштетио за више десетина милиона еура. Желимо да се одредимо према овом питању, надајући се да ћемо са државом Србијом пронаћи заједнички језик и привести Маровића правди.

Према његовим ријечима, организовани криминал и корупција су, нажалост, деценијама уназад срасли са системом у Црној Гори, због чега данас велики број људи – који су били умијешани у наведеним незаконитим пословима, са правом страхује од процесуирања и кривичне одговорности.

„Ти људи, са различитих позиција моћи, финансијски и логистички предано раде на дестабилизацији нашег друштва, а све у циљу избјегавања правде. Међутим, ми смо одлучни у својим намјерама, па ће рука правде закуцати на врата свих оних који су се огријешили о законе Црне Горе, као и оних који су годинама поткрадали државни буџет и радили науштрб националних интереса наше државе. Без таквог, одлучног става, као и свих других реформских процеса, политичка промјена коју смо остварили неће и не може имати свој суштински карактер“, наводи он.

И вама је повећан број чланова обезбеђења због озбиљних претњи. Ко вам прети?

Тако је. Управа полиције (УП) професионално и одговорно ради свој посао, па су предузете све мјере како би се евентуални ризици смањили на минимум. Иако нисам навикао на такав амбијент, јер изнад свега цијеним сопствену слободу кретања и дружења са људима, због функције коју обављам дужан сам да се повинујем њиховим савјетима и да поштујем све безбједносне процедуре. Међутим, све те пријетње и објективни ризици нас неће спријечити у одлучној борби против корупције и организованог криминала, а за Црну Гору мира, толеранције и владавине права. Поновићу, за остваривање правде сам спреман платити било коју цијену.

Колико истине има у томе да су претње кренуле када сте наводно одбили састанак са кавачким кланом који вам је предложио Радоје Звицер, али и када сте кренули у озбиљну и отворену борбу против криминала и корупције?

Од побједе на изборима 30. августа смо постали једина мета свих који су у сукобу са законом Црне Горе. То је искључиво због тога што знају да са нама нема компромиса и зато што водимо принципијелну и непоколебљиву политику. Са криминалним структурама треба да „комуницира“ само Тужилаштво на нивоу процесних радњи које треба да предузме против њих.

Скупштина ЦГ се 11. маја изјашњава о предложеној смени Владимира Лепосавића, министра правде. Да ли ће ваши посланици гласати за смену и има ли истине да ће за смену гласати и посланици Ђукановићевог ДПС?

На наредној сједници Скупштине требало би да се нађе и премијеров предлог за разрјешење министра правде. Ми смо као представници партије која учествује у власти и која је гласала за ову владу логично – најавили подршку предлогу премијера, који у свим демократским друштвима има право да предлаже именовање и разрјешење чланова сопствене владе. Да ли ће друге партије власти или опозиционе партије подржати намјере премијера Здравка Кривокапића, остаје да се види.

Да ли је по вама министар правде погрешио изјавом о Сребреници или је премијер Кривокапић пренаглио у намери да га смени?

Без обзира на изражену хетерогеност партија које чине нову већину, Црна Гора је у обавези да поштује све међународне уговоре и обавезе, посебно у свјетлу интегративних процеса и нашег скорог чланства у Европској унији (ЕУ). За мене је питање односа према геноциду у Сребреници – вриједносно, а не политичко или правно питање. Жао ми је што и многи људи, првенствено из ДПС-а, који су тада били на највишим државним функцијама и који су логистички и финансијски подржавали крваве ратове на простору бивше Југославије, данас чине све да политички злоупотријебе питање Сребренице и да на њему остваре некакав јадни политички профит. Само суочавањем са прошлошћу и процесуирањем свих налогодаваца ужасних злочина почињених током 90-их година, наша држава и све државе региона могу искорачити напријед. То нам је свима толико потребно како би градили успјешну будућност.

Он је нагласио да је Влада стабилна и да треба сви заједно да повећамо њену учинковитост у наредном периоду.

Колико у дестабилизовању ваше владе учествује Ђукановић и ДПС и верујете ли да премијер повлачи потезе у дослуху са Милом, како тврде неки ваши коалициони партнери?

Мислим да многима у Црној Гори не одговара прекидање досадашње корупционашке праксе, као ни снажна борба против организованог криминала коју водимо. Уколико неко жели да промијени ову владу, има на располагању све уставне механизме у црногорском парламенту. До тада, заиста не бих коментарисао свакодневне излете бројних политичких и медијских актера, као и плаћених аналитичара. Док год смо ту, свој посао ћемо радити максимално посвећено, поштено и одговорно. И неће бити недодирљивих.

(Данас)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *