Абазовић негирао да је Влада честитала Дан Републике Српске

Ми морамо да схватимо да живимо у земљама које су имале врло трагичну прошлост, и то у блиској историји, и да не можемо све наше фрустрације које постоје тек тако елиминисати. Али оно што можемо да урадимо јесте да понекад, ако је потребно, и прогледамо кроз прсте”, поручио је вицепремијер

Дритан Абазовић

Не стишавају се реакције из Босне и Херцеговине након што је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, како је изјавио, незванично честитао Дан Републике Српске.

Дио политичара из БиХ од Кривокапића тражи извињење, а потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић одговара да поштује једино институције Босне и Херцеговине, преноси Ал Џазира.

“Да будем врло, врло експлицитан. Мислим да Влада Црне Горе није требало да честита и она није званично честитала Дан РС. За нас постоји Дан Републике Босне и Херцеговине, поштујући све оно што су међународна начела и што је једноставно нека уобичајена пракса добросусједских односа, али генерално и међународне политике”, рекао је Абазовић.

За дио посланика у БиХ неубједљиве су реакције из Црне Горе према којима је Кривокапић честитао у лично име.

“Ја мислим да он не може до подне бити премијер Кривокапић, а поподне физичко лице Кривокапић. Дакле, то је најава какви ће односи бити у наредном периоду БиХ и Црне Горе и мени је искрено жао што видим да они иду силазном путањом и да ће ту бити много проблема”, рекао је посланик СДП Саша Магазиновић.

“Иза њега стоје оне политичке снаге које, нажалост, би неке процесе вратиле, па чак можда и у 1990. годину. Очекујемо да опозиција, а прије свега неке позиционе странке које су заједно у Влади са Кривокапићем критикују овај његов потез честитања нелагалног 9. јануара Дана РС, који је Уставни суд оспорио, те да се извине БиХ”, навео је посланик СДА Адил Османовић.

Абазовић оцјенује да се у том случају беспотребно дижу тензије.

“Не разумијем потребу да стално стварамо непријатељства умјесто да наша политика двије земље, али генерално и региона, буде помиритељска. Ми морамо да схватимо да живимо у земљама које су имале врло трагичну прошлост, и то у блиској историји, и да не можемо све наше фрустрације које постоје тек тако елиминисати. Али оно што можемо да урадимо јесте да понекад, ако је потребно, и прогледамо кроз прсте”, поручио је вицепремијер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *