Абазовић: Отворени Балкан је за мене чедо Берлинског процеса, то су компатибилни процеси

Фото: Поглед

Грађани Црне Горе треба да буду срећни што живимо у миру, уз све наше недаће које постоје- социјалне, економске, поручио је премијер Дритан Абазовић.

“Само када је мир мислим да је велики искорак за цијело друштво”, навео је Абазовић, гостујући у “Аргументима” на ТВЦГ гдје говори о најзначајнијим политичким, економским и бројним другим темама.

Фото: Поглед

Говорећи о посјети Украјини, Абазовић је истакао да је обавио моралу и политичку обавезу.

“Посјетом Украјини учинили смо велику ствар за дипломатско позиционирање Црне Горе. Ово је наш повратак на велика врата. Без обзира што је Црна Гора мала значила им је наша посјета”, оцијенио је Абазовић.

О односима с Русијом: Црна Гора не треба да има политику сједења на двије столице, имаћемо негативне импликације на економију

Коментаришући однсое са Русијом, Абазовић истиче да Црна Гора не треба да има политику сједења на двије столице.

“Нама је жао због те ситуације. Ми нисмо земља која претендује да игра неку сувише значајну геополитичку улогу, нити нам то припада. Ми желимо управо овакву, пацифичку политику коју сугђе пропагирамо. Ово није само сукоб између Русије и Украјине, овђе се не ради само о одбрани онога што је територијални интегритет Украјине, већ о правима људи да бирају пут који желе, и начин на који желе”, казао је Абазовић.

Тренутна ситуација, додаје, већ има негативне импликације по Црну Гору.

“Црна Гора не треба да има политику сјеђења на двије столице. Та политика нас је довела у ову ситуацију коју смо данас”, казао је Абазовић.

Негативне импликације ће се, прије свега, односити на економску сферу.

“20 одсто туристичког тржишта чине Русија, Украјина и Бјелорусија. То је ненадокнадиви проценат.. Плус велики број грађана из те регије имају овђе некретнине. Мислим да смо један дио тих људи изгубили. Међутим, не можемо гледати само економску логику. Ми морамо да знамо шта је наш главни циљ. Наш главни циљ је улазак у Европску унију”, истакао је Абазовић.

Говорећи о Отвореном Балкану, Абазовић је истакао да је за њега Отворени Балкан чедо Берлинског процеса, те да су то компатибилни процеси.

“За мене је то чедо или наставак Брлинског прцесса. Берлински процес је настао онда када је канцеларка Ангела Меркел процијенила да сарадња земаља у региону није на завидном нивоу. Жељела је да отвори један округли сто, дијалог како би ту сарадњу уздигла на већи ниво. Ми можемо сада говорити о ефектима Берлинског процеса, је ли он задовољио или није. У сваком случају урадио је неке добре ствари, али ако је из тога произишла једна друга иницјатива, не споља, него изнутра, која је већ дала неке ефекте, ја не видим зашто би то требало да наиђе на било какву осуду”, казао је Абазовић.

То су, додаје, компатабилни процеси.

“И један и други процес подразумијевају економску сарадњу. Шта то значи? Рад на стварању услова да профункционише заједничко тржиште”, истакао је Абазовић.

Поента регионалне сарадње је, додаје, да повећамо мобилност, ојачамо стабилност и међусобно повјерење.

“То ће убрзати наше интеграције”, поручио је Абазовић.

Ускоро опширније…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest