Абазовић за Шпигл: Црна Гора је стала на пут аутократији, сада се окреће демократској будућности

Дритан Абазовић је лидер најмањег од ова три савеза, либерално-зелене коалиције „Црно на бијело“. На изборима је добила 5,5 одсто гласова. По писању Шпигла, сматра се да је овај савез преврнуо вагу. Абазовић је због тога тренутно најтраженији политичар у Црној Гори.

Дритан Абазовић

Лидер УРЕ Дритан Абазовић ових је дана дао на десетине интервјуа. Један од најзначајнијих је свакако за познати њемачки политички недјељник Шпигл.

У разговору са веома добрим познаваоцем политичких прилика у овом региону Кеном Версецком предсједник УРЕ је говорио о исходу избора и постизборној ситуацији у Црној Гори.

На питање о протесном окупљању пред његовом кућом у Улцињу, Абазовић је одговорио: „Те вечери нијесам био тамо. Кад сам сазнао за то, прво сам рекао у шали: људи су ме дошли подржати. Истина је, врши се велики притисак на мене, тренутно сам и под полицијском заштитом“.

На Версецкову констатацију да то звучи веома озбиљно, лидер УРЕ је казао: „Знам да постоји много људи који би ми могли нешто учинити, али не бојим се. Пријетње су цијена коју плаћамо као политичари. А оне су такође логичне у тренутној ситуацији, ако узмете у обзир једну ствар: након овог изборног резултата у земљи има веома много људи који могу пуно изгубити.

Црна Гора је недавно први пут у својој историји била свједок демократског избора владара, предсједник Мило Ђукановић и његова „Демократска партија социјалиста“ (ДПС) претрпјели су велике губитке на изборима 30. августа.

После три деценије, „Миловог система“, држава се суочава са фундаменталном политичком промјеном. Три изборна савеза имају танку већину у парламенту и желе да владају заједно, пише Шпигл  у уводу, али и истиче проблем – Ови савези су политички изузетно хетерогени, у распону од српских националиста и Путинових пријатеља до социјално либералних зелених.

Дритан Абазовић је лидер најмањег од ова три савеза, либерално-зелене коалиције „Црно на бијело“. На изборима је добила 5,5 одсто гласова. По писању Шпигла, сматра се да је овај савез преврнуо вагу. Абазовић је због тога тренутно најтраженији политичар у Црној Гори.

Господине Абазовићу, избори у Црној Гори се сматрају историјским за земљу. За какав систем су гласали грађани?

Први пут у историји наше земље дошло је до политичке промјене на изборима, упркос свим манипулацијама. Грађани су гласали против аутократског система у којем су се председник Мило Ђукановић, његова породица и још неколико људи односили према земљи и експлоатисали је као према њиховом приватном власништву.

У западној политици и дипломатији, на Ђукановића се не гледа као на непроблематичног, већ барем као на прозападног.

Ђукановић је само тврдио да је прозападњак. Никада се није залагао за стварне демократске вриједности Запада

Зар то није препознато на Западу?

Постоји концепт стабилократије. Неки политичари у ЕУ аутократе региона западног Балкана виде као гаранте стабилности. То је велика грешка. Права демократизација се не може постићи стабилократама попут Ђукановића. Уместо јаких лидера, ЕУ би требало да подржи јаке демократске институције. Ђукановић је проширио утисак у ЕУ да ван њега може постојати само апокалипса у Црној Гори. Желим да уверим Европу да то није истина.

Дакле, Ђукановић се неће добровољно одрећи своје власти?

Мој утисак је: Не – или бар не тако лако.

Да ли би могло бити изазваних немира?

Надам се да неће. Прошле недеље било је напада на муслиманске институције. Нејасно је ко су починиоци. Мислим да је само једна политичка снага тренутно заинтересована за такве инциденте – то су Ђукановић и његова странка.

Три коалиције које заједно сада имају уску парламентарну већину изузетно се разликују. Можете ли уопште владати заједно?

Да, то је могуће јер смо у претполитичкој фази. Никада нисмо имали суштинске промене. У Црној Гори се не ради о промјени политичког програма, већ о крају аутократије и путу ка демократској будућности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial