„Абу даби“ афера: Катнићевом осумњиченом још није скинут имунитет

Почиње „јесења грозница“ а Ивановић је, према свему судећи, заслужио да се „добро озноји“

Петар Ивановић

Посланик Демократске партије социјалиста и бивши министар пољопривреде Петар Ивановић, који је у мају текуће године саслушан у оквиру истраге о неправилностима приликом расподјеле и трошења новца од пољопривредног кредита из Абу Даби фонда, предмет је истраге Специјалног тужилаштва.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић казао је тада за Дан да против Ивановића постоји основана сумња да је извршио кривично дјело за које га сумњиче и да је Специјално тужилаштво упутило захтјев Скупштини Црне Горе за скидање имунитета том посланику ДПС-а и да чекају одговор.

Ивановић је саслушан и прије тога, али у својству грађанина.

Предсједник Административног одбора Скупштине Милун Зоговић казао је да је захтјев за скидање имунитета стигао и да ће убрзо бити и разматран.

“Пристигло је више захтјева за скидање имунитета политичарима, међу којима је и тај. Врло брзо ћемо о њима одлучивати, али то ћемо радити по редоследу којим су примљени у скупштинску писарницу”, рекао је Зоговић у мају.

У оквиру поменуте истраге привођени су и бивши директор Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ) Зоран Вукчевић, бивши министар пољопривреде Будимир Мугоша и процјенитељ Милан Аџић.

Како су тада пренијели медији, Мугоша је изразио спремност да сарађује са надлежним органима и помогне им у расвјетљавању и утврђивању пуне истине о начину коришћења средстава из Абу Даби фонда.

Ивановић и Вукчевић се сумњиче да су 2015. године уговорили спорни посао са представницима Абу Даби фонда.

Специјално тужилаштво сада испитује да ли је било незаконитих радњи приликом додјеле и реализације кредита у износу од 50 милиона америчких долара, који је Министарство пољопривреде и руралног развоја Црне Горе узело из Абу Даби фонда како би подстакли развој пољопривреде на сјеверу Црне Горе.

Истрага је покренута у вези са подјелом дијела тог новца у износу од 23 милиона долара, које је Министарство пољопривреде подијелило за девет црногорских фирми. Сумња се да су неке од њих, супротно уговору, новац из повољних кредита за које гарантује држава искористиле за неке друге намјене.

Услови кредита из арапског фонда на папиру су веома повољни, са каматном стопом од 2,5 одсто, грејс периодом од четири године и роком отплате 17 година. Фирме су биле у обавези да поднесу пријаву са детаљно разрађеним пројектом и планом о трошењу новца.

Након четири мјесеца питање ове афере је „утихнуло“ а ИН4С подсјећа јавност да је Ивановић и даље на слободи те да још увијек нема информација о томе када ће му се скинути имунитет и када ће одговарати за почињена кривична дјела.

Почиње „јесења грозница“ а Ивановић је, према свему судећи, заслужио да се „добро озноји“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest