Аднан Чиргић, декан „Факултета за црногорски језик и књижевност“ – у народу познат и као „факултет за два слова“, најавио протест на Цетињу

Вријеме читања < 1 минут

Професори „Факултета за црногорски језик и књижевност (ФЦЈК)“ ораганизоваће данас протест испред зграде бившег Министарства културе на Цетињу због, како је саопштено, обуставе финансирања и укидања заштитарске службе.

Фото: Google

Из ФЦЈК навели су да Влада три месеца не исплаћује новац за функционисање те високошколске установе и да је у новембру Факултету одузета стражарска служба.

Како се наводи, зграда бившег Аустроугарског посланства, стара више од 120 година, као прворазредно културно добро, остала је незаштићена.

Са ФЦЈК су рекли да Влада не признаје постојање црногорског језика и да зато настоји да угаси ту високошколску установу.

„Професори ФЦЈК стално су на мети провладиних медија. ФЦЈК неће ћутати. Професори организују протест“, наводи се у видео најави протеста.

Аднан Чиргић, декан „Факултета за црногорски језик и књижевност“ – у народу познат и као „факултет за два слова“, одговорио је на данашње саопштење Министарства просвете, науке, културе и спорта.

Поручио је ресору на чијем је челу Весна Братић да их „то што је МПНКС уплатило рату за септембар неће поколебати намјери да се на протесту обрате јавности поводом атака власти на ФЦЈК“.

Аднан др Чиргић каже да ће, уколико им се не исплате све преостале рате, организовати нови протест, и то – испред Министарства.

„Видимо се на Цетињу, у подне. Дођите да видите свијет у коме нема туђих слуга, вјерских фанатика, клеронационалиста, шовиниста”, закључио је Чиргић.

Извор: alo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest