ADNAN POLIO DŽAMIJU BENZINOM PA ZAPALIO UPALJAČEM: Tužilaštvo predložilo jednomjesečni pritvor

Foto: Jutjub printskrin/RTVTK

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je Kantonalnom suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Adnana Subašića (35) iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo paljevina.

„Subašić je osumnjičen da je 19. novembra 2023. godine oko 12.30 sati koristeći benzin i upaljač, svjestan da će zapaliti zgradu u javnoj upotrebi, izazvao požar u džamiji ‘Husejnija’ u Gradačcu, koja je proglašena nacionalnim spomenikom  2004. godine i koja je pod zaštitom UNESCO-a, pri čemu je uništen veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM“, saopštili su iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Dodali su da su uviđaj na mjestu događaja pod nadzorom dežurnog tužioca obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i vještak protivpožarne zaštite.

„Po naredbi tužioca vještačenje nastale štete je obavio vještak arhitektonske struke. Osumnjičeni je lišen slobode istog dana u večernjim satima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je predat u nadležnost Tužilaštva. Istražne radnje  u ovom predmetu su u toku“, kazali su iz Tužilaštva TK.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest