Адвокат Нобило: Србија има страшан аргумент за злочин на Петровачкој цести

Хрватски адвокат Анто Нобило каже да на основу закона о универзалној јурисдикцији Србија има надлежност за подизање оптужница против хрватских пилота, да Хрватска тешко због тога може да приговара Србији јер и сама у свом кривичном закону има универзалну јурисдикцију, али и да, како истиче, званични Београд има „страшан аргумент“, јер овај злочин нико није истражио 27 година.

Адвокат Анто Нобило каже да је недопустиво и неодговорно говорити да је овде реч о политичким оптужницама и истиче да Хрватска не може да прети Србији ветом на чланство у ЕУ, због тога што је као кандидат покренула поступак за злочин који се евидентно догодио.

„Кад се то тако отворено говори, мислим да се прави штета Хрватске. Не сме се злоупотребљавати право у политичке сврхе. То је темељ функционисања правне државе“, преноси РТС.

Истиче да је једини начин да Хрватска помогне својим пилотима да се укључу у процес.

„Дакле, цели низ радњи које представљају класичну адвокатску одбрану треба направити у Хрватској, повезати се с колегама у Београду, тамо једноставно ангажовати адвокате који ће бити професионално плаћени, држава може сносити тај трошак и обезбедити најбољу могућу одбрану тим пилотима. То је помоћ пилотима, а ове флоскуле нека се погледају у огледало и нека погледају у историју – то неће помоћи нашим пилотима у том поступку“, рекао је Нобило.

Хрватска, истиче, може да каже да је некоректно што Србија у односу на Хрватску користи универзалну јурисдикцију.

„Али Србија има страшан аргумент, да 27 година нико није истражио овај злочин и утврдио чињенице, па ако има елемената, и процесуирања. Не само то, на захтеве босанског тужилаштва, на чијој територији се све догодило, Хрватска није одговарала. Тешко можемо приговарати Србима за универзалну јурисдикцију, кад 27 година нисмо реаговали“, рекао је Нобило.

Напоменуо је да се о оптужници Србије још ништа не зна и додао да се тек када она буде прочитана може видети за шта тачно Београд терети хрватске пилоте.

„Проблем је што сви политичари знају да је политичка оптужница, да је неоснована, да нема доказа, али нико нема сазнања о њој, нисмо је примили ни видели. Мислим да се целој причи у Хрватској пришло с погрешне стране“, каже Нобило.

Мора се, истиче, дефинисати о чему се ради.

„А ради се о кривично-правном поступку па, ако је такав, макар имао снажне политичке импликације, морамо инструментима кривичног поступка третирати тај случај“, јасан је Нобило.

Упитним је оценио изјаву да ће Хрватска помоћи пилотима.

„Ако политика каже да ће помоћи пилотима, мени је то упитно, они могу помоћи само методама кривичног поступка. Ако не признате тај поступак, онда Хрватска ни директно ни индиректно не жели да се умеша у тај поступак и помогне пилотима“, навео је Нобило.

Сматра да хрватским пилотима треба помоћи и појашњава да, ако постоје докази да они нису починили злочин, неко мора отићи у архиве, направити истрагу, саслушати људе који су радили у ваздухопловним базама.

„Било би најбоље да Хрватска преузме тај предмет и да направимо квалитетно суђење, то би сигурно било објективно квалитетније, међутим, Хрватска ту није адекватно реаговала и бојим се да је сад касно и да би се то сад протумачило као опструисање процеса и Хрватска је пропустила реаговати како је требало“, рекао је Нобило.

А, ако се, каже, догоди пресуда хрватским пилотима у Србији, ради се о једном од најстрашнијих злочина и онда ће то бити велика љага на Хрватску.

„Ако нисмо 27 година то хтели да процесуирамо, онда је то велики проблем за Хрватску и за њено правосуђе“, рекао је Нобило.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest