ADVOKATI DALI ULTIMATUM INSTITUCIJAMA U BiH: Rok ističe 1. avgusta

Foto: Jutjub printskrin/ RTVTK

Ukoliko se do 1. avgusta ove godine ne riješi pitanje isplate naknada braniocima po službenoj dužnosti, obje advokatske komore će zauzeti zajednički stav da advokati u potpunosti obustave rad na predmetima u kojima postupaju po službenoj dužnosti.

To su napisale Advokatska komora Republike Srpske i Advokatska komora FBiH, u zajedničkom dopisu koji je upućen Sudu BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, Ministarstvu finansija BiH i Ministarstvu pravde BiH, a povodom isplata nagrada i naknada troškova branilaca po službenoj dužnosti pred Sudom BiH i Tužilaštvom BiH.

„Imajući u vidu opštepoznatu činjenicu da advokatima koji pred Sudom i Tužilaštvom BiH postupaju po službenoj dužnosti nisu isplaćene nagrade za zastupanje i naknade troškova od decembra 2023. godine, kao i činjenicu da nije usvojen budžet institucija BiH i da je na snazi privremeno finansiranje, kao i to da su se advokatske komore RS i FBiH već obraćale nadležnim institucijama ovim povodom, smatramo da je nužno da se navedeni problem što prije riješi“, navode u dopisu.

Kako ističu, s obzirom na to da privremeno finansiranje podrazumijeva finansiranje na nivou prethodne godine, sasvim je jasno da su advokati isključeni i iz ove stavke.

„Naime, Sud BiH je mjesecima prolongirao dostavljanje naloga za plaćanje koji su izrađeni u januaru i februaru 2024. godine, a koji su advokatima dostavijeni tek u junu 2024. godine, očigledno stvarajući privid da ne postoje obaveze prema advokatima, a budžetska stavka za finansiranje odbrana po službenoj dužnosti je očigledno izmijenjena i sredstva preusmjerena na finansiranje povećanja plata sudija i ostalih zapostenih u Sudu BiH, što je nedopustivo. Naime, ovo nije prvi put da budžet BiH nije usvojen na početku godine, ali je prvi put da su advokati u potpunosti isključeni iz finansiranja“, navele su advokatske komore.

Kako ističu, s obzirom na navedeno, kao i činjenicu da advokati nisu dužni lično predujmljivati troškove, kao i to da je advokatima nužno omogućiti da svoje vijeme preusmjere na predmete u kojima primaju naknade, kao prelazno rješenje predlažu da se pred Sudom BiH u svim predmetima u kojima postupaju branioci po stužbenoj dužnosti u narednom periodu zakazuje najviše jedno račiste mjesečno, a u pritvorskim predmetima najviše dva ročišta mjesečno.

„Ukoliko Sud BiH ne prihvati ovo prelazno rješenje, skupštine advokatskih komora će donijeti odluku da se odmah obustavi rad u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti“, dodaje se u dopisu.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest