Афера Меденица: Судије саслушане, а сведоци и осумњичени у бекству

Недоступан је Никола Раичевић, који је Милошев пријатељ и друг Милорада Меденице

Фото: Вијести

Тромјесечна истрага против бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице и њеног сина Милоша те дванаест осумњичених због стварања криминалне организације, шверца наркотика, оружја и цигарета за сада је резултирала саслушањем троје судија Врховног суда Бранимира ФемићаВесне Беговић и Раде Ковачевић. Они су, како незванично сазнајемо, свједочили на околности интересовања њихове бивше колегинице и предсједнице Весне Меденице у предметима у којима су они били судије извјестиоци.

Међутим, постоји и велики број свједока, али и осумњичних, који још увијек нијесу саслушани, а који су недоступни црногорским истражним органима јер се налазе у бјекству. Ради се о кумовима, пријатељима и познаницима припадника ове криминалне групе који су већим дијелом на неки начин учествовали у криминалним радњама. У бјекству је био Марко Вучинић, кум Милоша Меденице и друг Милорада Меденице, који се предао почетком јула ове године, Никола Раичевић, који је Милошев пријатељ и друг Милорада Меденице.

Меденичина четири мандата

Након низа функција у правосуђу, Меденица је од 2003. била на двије најважније. Четири године била је врховни државни тужитељ Црне Горе, а након тога на челу Врховног суда у три мандата, од 2007. до краја 2020. године, што је критиковао дио међународне и домаће јавности јер постоји уставна одредба да исто лице може бити бирано на ту функцију највише два пута. Децембра 2020. поднијела је оставку.

У истрази коју води Специјално државно тужилаштво у наредном периоду биће саслушани и возачи великог броја теретних возила и то на околности њиховог ангажовања за транспорт цигарета, утовар и истовар цигарета у којем транспорту су учествовали окривљени Марко Вучинић, Никола Раичевић, Милорад Меденица а којим радњама је присуствовала Ивана Ковачевић и Ана Бурзановић њена колегиница службенице Управе прихода и царина на околности утовара и изласка неоцарињене робе.

Милош Меденица је, како пише у Наредби за спровођење истраге шверц обављао посредством полицајца Дарка Лаловића, који је је ухапшен 15. децембра прошле године у Подгорици и налази се у притвору. Лаловић је годинама био задужен за безбједност Весне Меденице, као припадник Сектора за обезбјеђење штићених личности Управе полиције. Он се терети да је починио кривично дјело стварање криминалне организације, а осумњичен је и за трговину дрогом.

У списима Еуропола, криминалистичке обавјештајне агенције Европске уније, Милош Меденица је наводно преко апликације „скај“, био у комуникацији са Лаловићем. Наводно је, како пише, договарао куповину веће количине кокаина, посједовао и користио забрањено оружје – хеклер, обезбјеђивао транспорт кријумчарених цигарета из Бара, договарао трговину и транспорт марихуане у Беч, осигуравао пролазак кроз Црну Гору наводног припадника групе међународне групе пљачкаша „Пинк Пантер“.

Милош у пресретнутим разговорима од 20. јула 2020. саопштава да је о незаконитом послу упозната његова мајка Весна Меденица, која је тада била на функцији предсједнице Врховног суда, и да од ње може очекивати заштиту.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest