Афера респиратори: Како се сачувати од лажних вијести и неспособних кадрова

Вријеме читања 5 минута

Порука за министра здравља и директора фонда: ОСТАВКЕ

Од короне ћемо се некако одбранити али како да се одбранимо од неспособних ДПС кадрова.

Од пет респиратора које је Фонд за здравствено осигурање наручио од представника шведског произвођача, три су јуче задржана на граници са Србијом, а потом и конфисковани.

То је “Вијестима” синоћ потврдио директор Фонда Сеад Чиргић.

Он је одговорио да није ријеч о донацији, већ је та установа потписала уговор са добављачем, компанијом Фармонт, и испоручена су два апарата.

Појаснио је да су према информацијама добијеним од добављача три преостала респиратора заплијењена.

Што се тиче три респиратора, не можемо рачунати на њих, јер их је конфисковала Република Србија. Апарати су наручени од представника шведског произвођача респиратора, који има сједиште у Србији. Али с обзиром на то да је за ту врсту опреме уведена забрана, испорука није могућа„, рекао је Чиргић „Вијестима“.

Још увијек нејасна ситуација запалила је друштвене мреже те је на свом фејсбук профилу анализу датог тренутка и описала новинарка Ива Бајковић:

Када ти систем забагује јер си имао три месеца форе да се припремиш за нешто што је било видљиво у јануару да се спрема, па си након тога имао скоро месец дана предности у односу на ЕУ и регион а за то време ниси урадио ништа да опремиш медицинске установе и систем здравства за оно што следи (у два дана нам се највише медицинских радника разболело).

1. Представништво фирме од које су набављени респиратори је у Београду

2. Држава Србија је пре 10 дана забранила извоз медицинске опреме, али неко је хтео да буде паметнији од целог села па да мимоиђе званичне државне институције (замислите само обрнуту ситуацију – да је Србија хтела да прескочи ЦГ)

3. „Апарати су наручени од представника шведског произвођача респиратора, који има сједиште у Србији. Али с обзиром на то да је за ту врсту опреме уведена забрана, испорука није могућа“ – треба имати у виду да су два прошла границу и да се договор може постићи у 10 минута али неспособној Влади ЦГ која се бави увођењем рестриктивних мера уместо превенцијом и јачањем система, ПР активностима ипак треба ДЕЖУРНИ непријатељ.

Пошто смо унутар државе постигли какав – такав консензус о ненападању – хајде да га увеземо. Лакше непријетеља него се бавити папирологијом.“

Објектив: Све оптужбе су лажне!

Како „Објектив“ сазнаје – ове оптужбе су апсолутно лажне.

Они наводе да су из поузданих извора сазнали да је шпедитерска компанија “Сион Сион”, са сједиштем у Београду, била је посредник у куповини респиратора од шведске “Getinge group”.

Према њиховим сазнањима, двије српске фирме Paroco medical Novi Sad и Medical Innovation solutions doo Beograd купиле су седам респиратора.

Већ дужи временски период ових неколико респиратора је стајало код “Getinge group”.

Дакле, оптужбе директора црногорског Фонда за здравствено осигурање, да је Србија заплијенила респираторе, апсолутно нису тачне, већ их је Србија купила за своје потребе. Зато остаје горак укус, због чега Црна Гора користи овако осјетљив тренутак, глобалну пандемију и општу борбу против непријатеља број 1. у свијету, вируса короне, да нападне Србију и то на најгори могући начин, најнижим ударцем и најгорим лажним оптужбама, закључили су.

Фармонт: Респиратори нису могли да буду извезени из Србије због забране

За респираторе који су били у Београду, а које је поручио Фонд за здравство Црне Горе нијесу могли да се одраде извозни царински папири, јер је извоз ре робе била под блокадом у Србији, појашњено је из предузећа „Фармонт“ Даниловград.

Саопштење Фонд за здравствено осигурање преносимо у цјелости.

„Фонд за здравствено осигурање је, на основу закључка Националног координационог тијела за заразне болести и Плана потреба сачињеног од стране Министарства здравља, спровео поступак набавке респиратора за потребе ЈЗУ Црне Горе, на основу којег је закључен уговор о испоруци пет респиратора са добављачем „Фармонт“ ДОО Даниловград, произвођача „Maquet-Getinge Group“ из Шведске. Наведени добављач је извршио испоруку два респиратора који су инсталирани у Општој Болници Бар и Општој болници Беране. У вези испоруке преостала три респиратора информисао је Фонд, као наручиоца, и Министарство здравља да није у могућности да изврши испоруку, јер је од стране представништва произвођача уговорених респиратора чије је сједиште у Београду, са којег подручја је и требала бити извршена испорука, обавијештен да респиратори не могу бити испоручени јер је Влада Републике Србије забранила извоз медицинских средстава и опреме, из којих разлога су, како је добављач навео у достављеној информацији исти конфисковани од стране државе Србије.“

Према информацијама које смо добили од овог добављача, два испоручена респиратора су се налазила у Републици Хрватској, односно Загребу, одакле су и увезени.

У вези набавке уговорених респиратора, добављач „Фармонт“ ДОО Даниловград је данас доставио обавјештење Фонду за здравствено осигурање, које наводимо интегрално:

„Поводом текста који је освануо у дневним новинама Вијести у вези испоруке три респиратора која су се налазила у Србији, желим да дамо разјашњење. Прије свега роба није плаћена авансно, јер са добављачем имамо уговор и имамо договорену одређену валуту плаћања. Роба није ни долазила до српске границе, већ се роба налазила на царинском лагеру у Београду. Након потписивања уговора са Фондом здравства Црне Горе, Фармонт као добављач је кренуо у набавку респиратора. Три су се налазила у Београду – Србији, а два у Загребу – Хрватској. Наиме, апарати су били у власништву компаније Getinge Group  – Београд – Србија и налазили су се на царинском лагеру. Након потврђене наруџбе од Getinge Group, превозници су дошли за робу, како у Београду, тако и у Загребу. Роба је преузета из Загреба и већ је испоручена Здравственима Институцијама у ЦГ, а у Београду приликом преузимања исте, нијесу могли да се одраде извозни царински папири, јер је предметна роба, тј. тарифни број под којим се та врста робе води, била под блокадом за извоз. У међувремену, како је предметна роба била под блокадом за извоз, она је продата другој компанији у Србији“.

Фонд за здравствено осигурање је у сталној комуникацији са Министарством здравља и Националним координационим тијелом у вези са набавком укупне медицинске и заштитне опреме. Одређена количина респиратора је набављена посредством Владе Црне Горе, Министарства здравља и Клиничког центра Црне Горе.

Уколико дође до неког договора између земаља у региону и шире, са произвођачима и испоручиоцима респиратора, радићемо на томе да се све планиране набавке реализују“, наводи се у саопштењу.

Из Управе царина Србије тврде да нису конфисковали респираторе

Управа царина наводи да ни на један од два прелаза ка Црној Гори, који тренутно функционишу, није пристигао ниједан респиратор:

Управа царина Србије одговорно тврди да није тачно да су респиратори намијењени Црној Гори заустављени на граници са Републиком Србијом. Наглашавамо да ни на један од два прелаза ка Црној Гори која тренутно функционишу, Гостун и Шпиљани, није пристигао ниједан респиратор. Такође, желимо да истакнемо да се и у овим околностима промет робе са Црном Гором одвија неометано„, кажу из Управе царина Србије, а преноси Ал Џазира Балканс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest