Агенција да испита животни стил Храповића

ЦГО УПУТИО ИНИЦИЈАТИВУ АСК
Агенција да испита животни стил Храповића
Друштвене мреже су биле затрпане детаљима са профила Селме Храповић на Инстаграму, гдје се могло видјети да је за кратко вријеме обишла више дестинација, међу којима су Доха, Абу Даби, Мајами, Нјујорк, Бангкок… “Вијести” су објавиле и да је на фотографијама је, уколико се ради о оригиналима, обучена у врло скупе комаде престижних модних кућа, попут – “Гучи”, “Луј Витон”, “Диор”…


Храповић, Фото: Борис Пејовић

Центар за грађанско образовање (ЦГО) затражио је од Агенције за спречавање корупције јуче да детаљно испита да ли су министар здравља Кенан Храповић и чланови његове породице пријавили све своје приходе и имовину.

Поднесена иницијатива заснива се на бројним медијским наводима који снажно упућују да поједини чланови породице имају животне стилове који су далеко изнад пријављених прихода Агенцији, попут његове ћерке Селме Храповић.

Друштвене мреже су биле затрпане детаљима са профила Селме Храповић на Инстаграму, гдје се могло видјети да је за кратко вријеме обишла више дестинација, међу којима су Доха, Абу Даби, Мајами, Нјујорк, Бангкок… “Вијести” су објавиле и да је на фотографијама је, уколико се ради о оригиналима, обучена у врло скупе комаде престижних модних кућа, попут – “Гучи”, “Луј Витон”, “Диор”…

Министар тада није одговорио “Вијестима” увези са тим да ли породица финансира овакав њен луксузни животни стил.

Према посљедњем редовном годишњем имовинском катону за прошлу годину, Храповић је прошле године примао непуних 2.035 еура а супруга Маида Храповић мало више од 380 еура мјесечно. Нјени приходи су, према том картону, престали у марту прошле године.

Ћерка Селма Храповић на Тајланду –
Ћерка Селма Храповић на Тајланду -фото: Инстаграм
“Вјерујемо да ни вама нијесу могли промаћи ти медијски наводи, као ни раскорак у односу на прилично високе трошкове који су јавно видљиви и оног што стоји у извјештајима које је овај јавни функционер поднио Агенцији”, наводи се у иницијативи ЦГО коју су упутили на адресу директорице Јелене Перовић, а у коју су “Вијести” имале увид.

Из ове НВО скренули су пажњу и на дио писања “Вијести” из августа који се односе на непокретну имовину Храповића, односно кућу и плац за које је он сам јавно потврдио да су његови, али нема података да је то допунио у свом картону.

Храповић је за “Вијести” тада казао да је још у процедури упис некретнине.

“Подсјећамо да Храповић није пријављивао промјене у извјештајима које се односе на увећање имовине преко 5.000 еура и више у посљедњем периоду, а из медија је јавност могла бити упознати да је његова кћерка Селма власница више покретних ствари преко 5.000 еура, као и да је он власник куће која зацијело вриједи више од 5.000 еура”, наводи се у иницијативи ЦГО.

Законом је прописано да је јавни функционер дужан да у својим имовинским картонима Агенцији пријави тачне и потпуне податке.

Осим редовног годишњег имовинског картона, јавни функционер дужан је да приликом сваког увећања имовине вриједности преко 5.000 еура то Агенцији пријави у року од 30 дана.

Ко не поштује одредбе Закона, прописана је новчана казна од 500 до 2.000 еура.

“Остаје, наравно, чуђење што то није био већ предмет проактивног поступања Агенције који континуирано најављујете од кад сте на позицији директорке а који фактички изостаје, тако да се надамо да ће ова иницијатива подстицајно дјеловати а да неће потврдити изражене сумње да није дошло до квалитативног заокрета у раду Агенције, а који остаје предмет забринутости како релевантних домаћих тако и међународних актера”, поручили су из ЦГО.

Перовићева је више пута саопштавала да ће Агенција током њеног мандата имати проактиван приступ и да ће се потрудити да се предмети много брже решавају него за вријеме њених претходника.

One thought on “Агенција да испита животни стил Храповића

  1. Šta su nam krivi Hrapovići i njima slični. Mi smo krivci, što ovakvi umjesto da čiste ulice i žive u selendrama odakle su se i spustili putuju po svijetu i ministruju. Oštro treba, uzeti im sve što nije njihovo i što nijesu zaradili, pa će Selma, jer vidim da je Bog nije nagradio nekom ljepotom, a i teško od onakoga oca, da pričuva bivolice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial