Аир Монтенегро у новембру остаје са једним авионом

Аир Монтенегро располагаће само са једним авионом током новембра због планираног техничког одржавања флоте у којој су два „ембраера 195“, што би, усљед смањења саобраћаја, могло довести до губитка тржишног удјела државног авио-превозника, пише Побједа.

Према информацијама тог листа, компанија планира да 9. октобра пошаље на радове авион регистарских ознака 40-АОБ, а након што се он врати, на сервис ће отићи други „ембраер 40-АОА“. До краја октобра биће им на располагању „ербас 320“ који су изнајмили почетком сезоне од хрватског Траде Аира и он ће обављати чартер летове, а по потреби биће укључен и у редован саобраћај.

Смањили саобраћај

Из Аир Монтенегра јуче је Побједи речено да неће продужити закуп „ербаса“ због планираних сервиса „ембраера“.

“Није планирано да се продужи закуп А320, већ ће се саобраћај одвијати са постојећим ресурсима. Током трајања сервисних радова у октобру, поред чартер саобраћаја, одређени број летова обављаће и авион А320”, навели су из компаније.

Они нијесу прецизно одговорили колико ће им то што ће у новембру имати само један авион утицати на смањење удјела на тржишту, већ су истакли да су радови предвиђени током зимског реда летјења, те да је тада интензитет саобраћаја мањи.

“Добра припрема прије овогодишње сезоне је донијела врло поуздане операције флоте националне авио-компаније због чега је од изузетне важности да се организују и изврше сви радови према одобреном програму техничког одржавања”, навели су из Аир Монтенегра.

Зимски ред летјења Аир Монтенегра још није до краја дефинисан, а оно што је за сада познато је да компанија укида линије ка Копенхагену, Нанту, Прагу, Бањалуци и Лиону, а смањује број летова ка осталим дестинацијама, изузев Београда.

На питање шта ће да раде у случају да им се поквари један авион док други буде на сервису, из компаније су одговорили да би изнајмили замјенски код партнера са којима већ имају потписане уговоре о закупу.

“Потенцијално изнајмљивање додатног авиона би се у том случају могло врло брзо реализовати, имајући у виду да веће компаније ван љетњег периода располажу са више ресурса”, тврде из Аир Монтенегра.

„Ербас“ коштао као „чарли“

У флоти Аир Монтенегра су два „ембраера 195“, које је раније користио Монтенегро Аирлинес, а које им је Влада купила у фебруару прошле године за 21,7 милиона долара. Влада је средином јула прошле године компанији одобрила да из својих средстава за 5,3 милиона купи трећи ембраер „чарли“ (40-А0Ц) који је користио бивши авио-превозник, али су у Аир Монтенегру одустали од куповине.

Они су крајем децембра прошле године обавијестили Владу да, према прелиминарним процјенама, треба да уложе осам милиона еура како би „чарли“ постао пловидбен, те да би их он укупно коштао 13,3 милиона еура, што им је било пуно.

У међувремену су дошли на идеју да у флоту уврсте „ербас“, чији укупни трошак шестомјесечног закупа са посадом нијесу јавно саопштили, али је он, према информацијама Побједе, између десет и 14 милиона еура. Они су се обавезали да Хрватима плате 1.600 сати летјења по цијени од 2.400 еура по сату, без обзира на то хоће ли авион налетјети тај број сати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest