Акција „Флорида 1“: Радуловић на слободи уз мјеру надзора, остали у притвору

foto: pogled.me

У истражни затвор у Спужу послати су држављанин Италије Л.Ц. и Подгоричанин Дамјан Вукашиновић, који су означени као организатори ове групе, као и Филип Радуловић, Дејан Голубовић, Небојша Пејовић, Никола Гргуровић, Славко Милић, Радислав Војичић, Илија Андрић, Јован Влаховић, Бошко Вујовић, Вукас Музафер, Јован Ерцеговић, Стефан Анготи, Стефан Мартиновић и Александар Димитријевић

foto: pogled.me

Шеснаест од 28 припадника криминалне организације која је процесуирана у оквиру предмета „Флорида 1“ завршило је у притвору након саслушања код судије за истрагу, због опасности од бјекства, утицаја на свједоке и понављање дјела. Истрага је покренута због кријумчарења 6,1 тоне кокаина на транснационалном нивоу.

У истражни затвор у Спужу послати су држављанин Италије Л.Ц. и Подгоричанин Дамјан Вукашиновић, који су означени као организатори ове групе, као и Филип Радуловић, Дејан Голубовић, Небојша Пејовић, Никола Гргуровић, Славко Милић, Радислав Војичић, Илија Андрић, Јован Влаховић, Бошко Вујовић, Вукас Музафер, Јован Ерцеговић, Стефан Анготи, Стефан Мартиновић и Александар Димитријевић.

Марија Радуловић, осумњичена за чланство у овој криминалној организацији, након саслушања у Вишем суду пуштена је да се брани са слободе уз мјере надзора.

Црногорска полиција је у великој акцији под називом „Флорида 1“ ухапсила више особа које се доводе у везу са шверцом 6,1 тона кокаина. Кривичном пријавом обухваћено је 28 особа, а међу осумњиченима се налазе и два држављанина Србије.

Акција реализована уз помоћ Еуропола и Еуроџаста

Откривање и обезбјеђивање доказа о кривичним дјелима и осумњиченима и прикупљање свих других обавјештења и података која могу бити од користи за успјешно вођење кривичног поступка спроведено је у вишемјесечној континуираној сарадњи и кроз међусобну размјену информација Специјалног државног тужилаштва и Специјалног полицијског одјељења са Агенцијом Европске уније за спровођење закона – Еуропол и Агенцијом Европске уније за кривичноправну сарадњу – Еуроџаст, али и кроз сарадњу са државним тужилаштвима за борбу против организованог криминала Италије, Србије, Словеније, Хрватске, Холандије, Португала и Шпаније, на чијим територијама се такође предузимају поједине доказне радње, по основу замолница Специјалног тужилаштва, у поступку међународне правне помоћи у кривичним стварима, саопштили су из СДТ-а.

Акцију је подржао и координирао Еуропол, а у њој су учествовали и надлежни органи Србије, Италије, Хрватске, Словеније, Шпаније, Португала и Холандије.

– Наведена лица су осумњичена за кривична дела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. Приликом финализације активности, полицијско-тужилачке мере и радње спроведене су на територији седам земаља, а извршени су претреси на укупно 52 локације. У Црној Гори је у спровођењу наведених активности учестовало 200 службеника Управе полиције. Извршени су претреси на укупно 33 локације у нашој држави и том приликом пронађено је и одузето више десетина хиљада еура, скупоцјени сатови, банковне картице, документа, муниција и оружје, возило и глисер – саопштила је црногорска полиција, уз напомену да је 11 осумњичених већ у затвору, а да су неки у бјекству.

Иако црногорска полиција то није званично саопштила, спекулише се да су хапшења повезана са дјеловањем „шкаљарског“ и „кавачког клана“, који важе за главне шверцере кокаина у овом дијелу свијета.

– Хапшења највјероватније имају везе са клановима, а конкретне пошиљке кокаина због којих је велика група пала заплијењене су на територији Португалије, Обале Слоноваче и Арубе. У тим акцијама већ су привођени поједини црногорски држављани – казао нам је извор из полиције.

Полиција је саопштила да је највећа пошиљка заплијењена 2020. на Аруби и да је ријеч о 5,1 тона кокаина.

– На Аруби је у фебруару 2020, на броду „Ареса“, заплијењена 5,1 тона кокаина и ухапшено је 11 држављана Црне Горе, који су осуђени на казне од девет до 15 година затвора. За организацију ове активности осумњичен је В.Д., држављанин Црне Горе, који је већ раније, у другом предмету, процесуиран због кријумчарења 840 килограма кокаина, а који је по међународној потерници ухапшен у Србији 13. јула – саопштено је из полиције.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest