Акција против короне каква досад није виђена: Европска држава тестира све старије од 10 година

Тестирање на вирус корона

У Словачкој ће бити одржана акција против короне каква досад није виђена – Словачка влада планира да током идућа два викенда на вирус корона тестира све грађане старије од 10 година, саопштио је премијер Игор Матович.

Још није јасно да ли ће такво национално тестирање бити обавезно или добровољно, наводи државна агенција ТАСР, преноси Танјуг.

Тестирање целокупног становништва, како је објаснио, има за циљ да се открије стварни број заражених у земљи. Деца млађа од 10 година неће морати да се тестирају, рекао је Матович и образложио да је та одлука донета на основу савета педијатара.

Програм тестирања ће почети у жариштима епидемије идућег викенда, а у другим деловима земље биће настављено 31. октобра и 1. новембра.

Словачка има око 5,5 милиона становника, а тестирање ће бити организовано слично као и избори, па ће у земљи бити око 6.000 пунктова у којима ће радити седмочлани тимови.

Како би се спречило да здравствени радници буду преоптерећени, у тој акцији помагаће им полиција и војска.

Време доласка на тестирање грађанима ће бити одређено по абецедном реду како би се спречила окупљања пред пунктовима, рекао је премијер и додао да ће тестирање бити бесплатно.

Матович је рекао како је влада припремала овај пројекат у протекле три седмице, јер не жели да дођу у ситуацију да морају да граде пољске болнице и да лекари буду приморани да бирају кога ће лечити, а кога, како каже, пустити да умре.

„Ако успемо да изведемо ову акцију, можемо да будемо пример за цео свет“, казао је он.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial