Ако се усвоји закон о буџету, здравственим радницима ће бити повећане плате 30-40%

На данашњој прес конференцији Министарства финансија и социјалног старања и Министарства здравља најављено је повећање основних плата здравственим радницима – и то у износу између 30 и 40 одсто, почевши од 1. јануара 2022. године.

Као предуслов ове мјере истакнуто је да предложени закон о буџету буде усвојен.

Милена Миловић из Министарства финансија и социјалног старања је објаснила да зараде расту по два основа – промјене пореског оптерећења и кроз повећање коефицијената у свим групама Гранског колективног уговора за запослене у здравству.

Миловић је изнијела и конкретне податке, тј. пресјек актуелног стања када су у питању тренутне зараде медицинског кадра. Просјечна плата износи 589 еура, док ће номинално просјечно повећање, од 1. јануара, износити 205 еура што је 35 одсто.

Средњим медицинским сестрама ће повећање плате износити око 166 еура, на садашњих просјечних 412,60 еура.

Основна плата докторима медицине износи 780 еура и биће повећана на 1.032 еура, док ће субспецијалистима медицине повећање основне плате износити 32,43 одсто.

Министарка Јелена Боровинић Бојовић је казала да ово није милостиња и да је захваљујући великим напорима и разумијевању Министарства финансија и социјалног старања према здравственом систему, данас изнијет прецизан и јасан план који у зависности од усвајања буџета може да ступи на снагу већ од 1. јануара 2022. године“.

„Ово је дио дуга државе према онима који само у једној седмици, и ноћу и дању и суботом и недјељом спашавају људске животе. Они су одавно зарадили оно што им ова Влада враћа“, рекла је Боровинић Бојовић.

Министар Спајић је рекао да све ово неби могло тако бити да није било лидерства министарке здравље и свих здравствених радника који су изнијели терет кризе.

„Хвала што спашавате животе наших грађана, што сте показали шта значи достојанствено обављати свој позив и вољети своју земљу. Реформама као што је „Европа Сад!“ управо желимо да задржимо љекаре у земљи и омогућимо им да овдје имају боље услове живота“, казао је Спајић.

Он је рекао да нема простора за „мешетарење“ и лицитирање са овако значајним мјерама, већ да грађани тачно знају шта могу да очекују од јануарске плате.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest