Активности СРК „Лим“ Беране

Пише: Јашовић Виолета

СРК “Лим” из Берана наставио је активности на заштити и побољшању рибљег фонда у ријекама на територији општине Беране , чланови овог клуба  обиљежили су  три ревира на ријекама Лим и Бистрица и увели риболовне забране на неколико ријека. Предсједник СРК “ЛИМ” Милутин Мићовић, казао је за портал Поглед, да је раније препозната потреба за формирањем ревира  и заштићених подручја.

“Формиран је Флy фисхинг ревир на подручју градске зоне у дужини од 1 км. Тада су у Црној Гори ревири били у повоју. Током година са развојем риболовног туризма расла је и свијест локалних риболоваца  који су их препознали као начин опоравака рибљег фонда” казао је Мићовић.

Такав начин  риболова подразумијева да се сва уловљена риба у спортском риболову  врати у воду.

” На овај  начин бављење риболовом, на подручју ревира чува укупан рибљи фонд који се након мријеста шири узводно и низводно у потрази за храном и самим тим доприноси поправљању рибљег фонда у другим дјеловима ријеке који су у систему дивљих вода.У Беранама тренутно постоје два мушичарска ревира- Беране- од Талумског моста до Новог Ватрогасног дома и Бистрица од Хидроцентрале на Салачи до Водозахвата на Праћевцу, као и један вараличарски ревир који се налази у Тифрану од Манастира Шудикова до 150 м испод задњег тунела”,додаје Мићовић.

Поред ревира, одређени дио пастрмских вода је због очувања рибљег фонда стављен под строги риболовни забран гдје је забрањен сваки вид риболова као и активности које ометају мријест, развој и кретање рибе.

“До априла 2022. године под овај вид заштите стављене су Талумска и Лушка маква у читавом току, ријека Бистрица од водозахвата на Праћевцу узводно до Иџовог извора на Јеловици, Калударска ријека од ушћа у ријеку Лим узводно до Манастира Ћелије, као и ријека Љешница од ушћа у Лим узводно 300 метара” каже Мићовић. Он додаје да спортско риболовни клуб „Лим“ газдује са 27 км тока ријеке Лим и свим њеним притокама на подручју општине Беране.За чланове тог друштва важи годишња дозвола а за остале  важи дневна дозвола, коју издаје клуб .Дужина ревира на ријеци Лим износи 4650 метара, а око 22 км су такозване “дивље воде” за слободан риболов.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest