Aktuelni predsjednik Austrije, Aleksander van der Belen, pobijedio u prvom krugu izbora

Aktuelni predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, koji se kandidovao za drugi mandat, pobijedio je u prvom krugu današnjih predsjedničkih izbora.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, po zatvaranju svih glasačkih mjesta, nakon 57,4 odsto prebrojanih glasova, Van der Belen osvojio je 54,6 procenata glasova.

Na drugom mjestu nalazi se kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Valter Rozenkranc, koji je osvojio 18,9 odsto glasova.

Nezavisni kandidat, advokat Tasilo Valentin, dobio je 8,5 odsto glasova, a na četvrtom mjestu je lider „Partije piva“ i najmlađi kandidat Domonik Vlazni sa 8,1 odsto glasova.

Na petom mjestu je nekadašnji političar desničarskog „Saveza za budućnost Austrije“ (BZO) Gerald Gros sa 5,8 odsto glasova.

Lider antivakserske stranke „Ljudi, sloboda, osnovna prava“ (MFG) Mihael Bruner dobio je 2,3 odsto glasova, a poslednji je proizvođač cipela Hajnrih Štaudinger.

Ovaj rezultat se neće mnogo promijeniti ni nakon prebrojavanja glasova poslatih putem pošte, a glasačke listiće za glasanje poštom zatražilo je oko 950.000 Austrijanaca.

Ovogodišnji predsjednički izbori ućiće u političke istorijske anale kao glasanje za predsjednika sa najvećim brojem kandidata od uvođenja direktnog izbora šefa države.

Predizborna kampanja protivnika Van der Belena bila je obilježena oštrom kritikom vlade Austrije kancelara Karla Nehamera, i najavom da će, ako pobijede na izborima otpustiti vladu zbog lošeg upravljanja krizom, ali prema Rozenkrancu i zbog kršenja neutralnosti uvođenjem sankcija protiv Rusije i podrškom Ukrajine.

Podsjetimo, Van der Belen je u izbornu trku ušao kao nestranački kandidat, koji uživa podršku Zelenih, čiji je nekada bio lider, i neposredno od Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i NEOS-a.

Vladajuća Narodna partija (OVP) nije željela da učestvuje sa sopstvenim kandidatom na predsjedničkim izborima, jer je nepisano pravilo da aktuelni predsjednik osvaja drugi mandat.

Samo je, od većih partija, Slobodarska stranka (FPO) odlučila da uđe sa svojim kandidatom u izbornu trku, a to je učinila kandidujući dugogodišnjeg poslanika Valtera Rozenkranca.

Ostali kandidati su nezavisni kandidati koji su prikupili dovoljan broj od 6.000 potpisa podrške.

Van der Belen: Biću predsjednik svih građana Austrije

Aktuelni i budući predsjednik Austrije Aleksander van der Belen zahvalio je večeras građanima i obećao da će pažljivo da se ophodi dobijenim povjerenjem na današnjim izborima, te da će biti predsjednik vih građana.

Prvi preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Austriji pokazali su da je Van der Belen pobijedio u prvom izbornom krugu.

On je građanima obratio video porukom na društvenim mrežama zahvalio im i poručio da je današnji dan „najveći praznik demokratije“.

– Nebitno da li ste glas dali meni ili nekom drugom od kandidata radiću u korist svih građana Austrije, poručio je Van der Belen.

On je ujedno pozvao „sve konstruktivne snage na zajednički rad“.

– Zadaci koju su pred nama su veliki i potrebno je jedinstvo da bih ih savladali, istakao je Van der Belen.

Drugoplasirani na ovim izborima, kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO), Valter Rozenkranc priznao je poraz i čestitao Van der Belenu.

On je kazao da je izuzetno zadovoljan svojim rezultatom, i pored pobjede Van der Belena u prvom krugu izbora.

– Iako nismo ostvarili prvobitni cilj, a to je drugi krug izbora, nalazimo se na drugom mjestu, i uz to smo dobili više nego što su prognozirala sva istraživanja javnog mnjenja, rekao je Rozenkranc agnciji APA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest