Аљбин Курти: Привремене таблице нису наша жеља, наметнула их је Србија

Казао је да је Косово 15. септембра престало да издаје регистарске таблице КС, јер од тог датума оне више нису валидне на Косову

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је да успостављање реципроцитета за издавање привремених таблица није жеља Косова, већ наметање Србије, јавља Анадолу Агенцy (АА), преноси Avaz.ba.

Курти је у Скупштини Косова говорио о данашњем почетку примјене одлуке о издавању привремених таблица на граничним пријелазима за возила с регистарским таблицама из Србије. Казао је да је Косово 15. септембра престало да издаје регистарске таблице КС, јер од тог датума оне више нису валидне на Косову.

– Пет дана од истека рока предвиђеног споразумом о слободи кретања Министарство унутрашњих послова је предузело потребне акције у вези конфискације свих илегалних таблица унутар територије Републике Косово, као и на свим граничним пријелазима. Без обзира које су националности власници возила с неважећим таблицама, оне се одузимају – казао је Курти.

Привремене таблице

Како је нагласио, свим возилима која на граничним пријелазима улазе на Косово с таблицама Србије бит ће издате друге привремене.

Он је подсјетио да је технички споразум између Косова и Србије о слободи кретања постигнут 2011. године, а финализован је у Бриселу 14. септембра 2016. године и од тада је Косово примјењивало све своје обавезе, укључујући и олакшицу процеса регистрације возила.

– Једна од олакшица је била продужење валидности регистарских таблица КС на пет година, тачније до 15. септембра 2021. када је био задњи рок за уклањање и употребу ових таблица, као и таблица са скраћеницама КМ за Косовку Митровицу, ПР за Приштину, УР за Уросевац, ПЗ за Призрен и ГЛ за Гњилане – казао је Курти.

Курти је рекао да одлука није уперена против српских грађана Косова нити има за циљ да им угрози слободу кретања или да провоцира било какву дестабилизацију. Нагласио је да очекује од свих грађана да схвате да се данас не дешава ништа незаконито или дискриминаторско.

Слобода кретања људско право и европска вриједност

– Данас само почиње примјена споразума с којим се Србија сложила уз помоћ ЕУ, јер је слобода кретања људско право и европска вриједност. Зато молим српске грађане да наставе свакодневни ритам без узнемирења и бриге да им се угрожава неко право. Ви сте сви равноправни грађани ове земље са свим правима и обавезама – казао је Курти.

Премијер Курти је оцијенио да успостављање реципроцитета за издавање привремених таблица није жеља Косова, него је импонирано од друге стране, а грађани Косова већ десет година плаћају привремене таблице за улазак у Србију. Казао је да Косово не жели привремене таблице, али да док их буде са српске стране бит ће их и са косовске.

У одлуци за издавање привремених регистарских таблица које се врши на свим граничним пријелазима Републике Косово, возачи возила су дужни да привремене регистарске таблице поставе на видљива мјеста, напријед и позади возила. Важење привремених регистарских таблица је 60 дана, а коштају пет еура.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest