Амбасадор Русије Владислав Маслеников одао почаст познатом руском маршалу Георгију Жукову у Беранама

Дан побједе над фашизмом је дан када је Нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату. Слави се 9. маја, иако је Други свјетски рат коначно завршен тек неколико мјесеци касније.

Фото: Поглед

Подсјетимо, 9. децембра 2020 године, на Дан хероја отаџбине откривена је спомен биста посвећена маршалу Георгију Константиновичу Жукову у Цветном парку у Беранама.

Ова спомен биста је дар Руске федерације Општини Беране и њеним грађанима на радост снажење и унапређења културних и историјских веза наших народа.

Фото: Поглед

Амбасадор Русије Владислав Маслеников положио је данас вијенац у Беранама, поводом дана побједе над фашизмом на споменик познатом руском маршалу из Другог свјетског рата Георгију Жукову.

Грађани Берана су данас одали почаст маршалу и положили вијенац.

Фото: Поглед

Подсјетимо, 9. маја 1945. (по московском времену) године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о њемачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Фото: Поглед

Почев од тада, овај дан се свечано обиљежава у великом броју земаља свијета, и то у Русији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Грузији, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Таџикистану, Туркменистану, Украјини, Узбекистану и Израелу од 2000.

Највећа парада одржава се сваке године 9. маја у Москви, са великим мимоходом више родова војске и прелета авијације. На тој паради се сваки пут покажу и последња постигнућа руске технологије али и опрема из Другог свјетског рата.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest