AMERIČKI MEDIJI: Postoje nesuglasice u NATO-u oko članstva Ukrajine

Foto: Jutjub printskrin/New York Post

SAD, zajedno sa ključnim saveznicima, aktivno razgovaraju o tome koliko odlučno treba da se zalažu za članstvo Ukrajine u NATO-u na predstojećem samitu Alijanse u julu, javlja „Si-En-En“, pozivajući se na izvore iz SAD i EU.

Međutim, mediji navode da postoji neslaganje među članicama u vezi sa formulacijom članstva Ukrajine u Alijansi.

„SAD i nekoliko ključnih saveznika, uključujući Veliku Britaniju, aktivno razgovaraju o tome koliko odlučno da se posvete članstvu Ukrajine u NATO-u na predstojećem samitu NATO-a u Vašingtonu“, navodi se u članku.
Kako prenosi televizija, razgovori se tiču formulacije. Konkretno, američki i njemački zvaničnici su predložili da tokom predstojećeg samita zemlje obećaju da Ukrajina ima „most“ za članstvo u NATO, a ne „nepovratni put“ ka članstvu, kako je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao u aprilu.

Njegovu formulaciju podržavaju Velika Britanija i brojne zemlje istočne i centralne Evrope, dodaju mediji.
S tim u vezi, visoko rangirani američki izvor rekao je za „Si-En-En“ da zvaničnici administracije SAD ne vjeruju da će riječ „nepovratno“ imati podršku svih članica, sugerišući da bi se Mađarska mogla suprotstaviti tome.

Istovremeno, prema njegovim riječima, SAD su blizu dogovora o konačnoj formulaciji sa članicama NATO-a.
Prema riječima jednog evropskog diplomate, „većina zemalja srednje Evrope je razočarana dvosmislenošću i odugovlačenjem administracije predsjednika Džozefa Bajdena” kada je u pitanju određivanje konkretnog puta Ukrajine ka članstvu u NATO.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest