Анализа ЦИН-а: Половина оптужница СДТ-а нема ни првостепени судски епилог

Од око 260 оптужница које је Специјално државно тужилаштво подигло од 2016. до краја прошле године готово половина нема ни првостепени судски епилог

Према анализи Центра за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН ЦГ), од око 260 оптужница које је Специјално државно тужилаштво подигло од 2016. до краја прошле године готово половина нема ни првостепени судски епилог. Двадесетак оптужница још чека на потврду, док суђења у више од 100 предмета трају, нека и годинама, без назнака да би ускоро могла стићи до пресуде.

– Истовремено, након година суђења, није ријеткост да оптужнице резултирају ослобађајућим пресудама „због недостатка доказа“, као у случајевима „Телеком“ и „Царине“. Када су, недавно, судска вијећа Специјалног одјељења Вишег суда у Подгорици донијели првостепене ослобађајуће пресуде за Миомира Мугошу („Царине“) и Олега Обрадовића и Миодрага Ивановића („Телеком“) многима је био проблем да се присјете макар основних детаља афера које су својевремено потресле Црну Гору. Суђења су трајала око четири године, што није необично када су у питању предмети по оптужницама СДТ-а. Одговорности ни судија ни тужилаца – нема – указали су из ЦИН-а.

Установити метод за преиспитивање рада судија

Марић је након пензионисања прешао у адвокате. Како је појаснио, анализом одређених правоснажних пресуда уочени су бројни проблеми попут неравномјерне оптерећености судија, што је такође један од кључних разлога за предуго трајање поступака. Истакао је да је неопходно установити метод за преиспитивање рада свих судија, са акцентом на судије Врховног суда.

Бивши судија и члан Судског савјета у име Удружења правника Станко Марић оцијенио је у разговору за ЦИН да је неодговорност један од главних разлога неефикасности црногорског правосуђа.

– Бројни су разлози због којих је правда тешко доступна пред црногорским судовима и због којих поступци пред судом непримјерено дуго трају. Један од битних је изостанак одговорности и професионализма у веома дугом времену у свим институцијама система, па и у судској власти, што има нарочито несагледиве посљедице на остварење и заштиту основних Уставом гарантованих права и слобода – казао је Марић за ЦИН ЦГ.

Извор: дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest