АНДРИЈА МИЛОШЕВИЋ О ПОТЕЗИМА ПОДГОРИЧКЕ ВЛАСТИ: Доста је било подела, боли нас све то што сад ради Црна Гора

Затварање граница било је беспотребно. Надам се да је свима јасно како с мржњом нису ближи богу, а ни бољи за државу, каже познати глумац.

foto: novosti.rs

Држање затворених граница Црне Горе према Србији је беспотребно, али је важно да се не распирује мржња међу људима, поручује за Курир глумац Андрија Милошевић поводом последњих дешавања у односима две државе.

– Наравно да је затварање граница било беспотребно и да целокупна ова ситуација у Црној Гори сваког нормалног човека узнемирава и боли, али, упркос искушењима која нас чекају, врло је важно да се не продубљују поделе и не распирује мржња међу људима.

Надам се да је свима јасно како са мржњом нису ближи богу, а ни бољи за државу. А ако иза наше генерације, међу братским народом, остану неразумевање и дубока подела, онда ћемо само моћи да кажемо „Ко нас клео, није дангубио“ – каже Милошевић, који је иначе раније подржао мирно окупљање верника СПЦ у литијама.

Отворити границе

Амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић наводи да се нада скором отварању граница између две земље.

– Верујем да ће врло брзо грађани Србије моћи да уђу у Црну Гору, да неће утицати на погоршање односа Србије и Црне Горе и да ће и даље постојати пуно поверење – рекао је амбасадор.

И протојереј-ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савjета Митрополије црногорско-приморске, апелује на црногорску власт да што пре отвори границу са Србијом. Поручује да се верници СПЦ у тој држави неће заплашити.

– Црна Гора треба да отвори границе са Србијом што пре. Ми смо сада усмерени на то да се започне експертски дијалог (поводом спорног Закона о вероисповести, прим. нов.), који је на молбу владе био одложен због коронавируса. Митрополит Амфилохије је 11. маја упутио писмо премијеру Душку Марковићу и затражио да се вратимо дијалогу и да на стручном нивоу дођемо до обострано прихватљивог решења којим ће се обезбедити делотворна судска заштита угрожених светиња у Црној Гори. Закључно с петком одговор није стигао – каже Џомић.

Мешање с политиком

Додаје да људи нису против примене здравствених мера, али да је очигледно да се оне мешају с политиком:

– Све то је изазвало огромно незадовољство код грађана, али им није успео наум да се верници заплаше и одврате од одбране својих светиња.

Ђукановић жели сукобе

Историчар Чедомир Антић сматра да су Срби у Црној Гори потпуно обесправљени и да, по свему судећи, режим Мила Ђукановића жели сукобе:

– Црна Гора је аутократска земља која се одржава на екстремном национализму. То што су урадили са границом сматрам провокацијом, на коју Србија треба да одговори и да интернационализује питање Црне Горе. Многи се питају како то да је недемократска и фашистичка земља ушла у НАТО. Најновији доказ да је фашистичка јесте избацивање наставнице с посла јер је рекла деци да иду на литије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest