АПЕЛ ЗА ПЈЕШАЧКИ ПРЕЛАЗ

Насеље Пешца брдо простире се на површини која обухвата део од Печичког гробља до новог, такозваног, насеља Десетка. То је насеље које је изнад магистралног пута, на којем је саобраћај веома фреквентан. Насеље обухвата око стотинак кућа, а скоро у свакој има макар по један школарац.

Пешца брдо је удаљено од градског центра непуна три километра, а од две градске основне школе и мање. Становништво овог насеља као пешачки пут користи познату пречицу „уз брдо“ која је наспрам укрштања магистрале и Полимске улице. Као што сам већ рекла, саобраћај на овом делу пута је веома фреквентан, а брзина често није прилагођена условима вожње, тако да они који користе овај пешачки пут, прелазе магистралу баш на делу укрштања. На том делу нико од учесника у саобраћају не очекује пешаке, тако да је изузетно опасан прелазак магистрале, посебно што они који возе магистралом у правцу Андријевице   излазе из кривине, и наилазе на део пута где пешаци прелазе магистралу. Имајућу у виду да су школарци најчешће они који баш на овом месту прелазе магистралу, морамо се сложити да је такав прелазак магистрале веома опасан. Неопходно је поставити како вертикалну сигнализацију у виду саобраћајног знака којим се указује на наилазак на део пута на којем се могу налазити пешаци, тако и хоризонталну сигнализацију у виду обележавања пешачког прелаза на спорном делу пута који се види на фотографијама. У складу са претходно наведеним, неопходно је извести одговарајуће пешачке тротоаре, како би био омогућен безбедан прилаз пешачком прелазу.

Овим текстом бих апеловала на надлежне из Локалне самоуправе да, уколико је могуће, а оправдано сигурно јесте, и да сходно Закону о безбједности саобраћаја на путевима Члан 9 став 3, који каже да Општина одређује постављање хоризонталне, вертикалне и свјетлосне сигнализације, али када је у питању уређивање државног пута за који  је потребна сагласност органа управе  надлежног за послове саобраћаја, траже поменуту сагласност. Сагласност се тражи на основу оправданости потребе решавања наведеног безбедносног проблема. Међутим читајући Закон о путевима Црне Горе у Члану 42, који наводи да уколико део државног пута пролази кроз насеље, онда  јединице Локалне самоуправе исти и одржавају, између осталог став 4- пјешачке и бициклистичке стазе.

 На основу претходно наведеног бих овим путем замолила, односно указала Локалној самоуправи да предузме активности у смислу прибављања потребних сагласности и активности које би резултовале да  до  почетка наредне школске године  имамо обележен пешачки прелаз и инфраструктуру која ће обезбедити да наших  стотинак школараца, напокон има могућност да на овом делу пута безбедно прелазе улицу. 

У прилогу можете видети фотографије спорног места, а надлежни из Локалне самоуправе, свакако,  у месној заједници могу  и проверити ове наводе из текста.

Пише: Марија Вешовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest