Asfaltne baze u Zeti rade uprkos zabrani

Asfaltne baze u Zeti su jutros radile. To su nam prijavli mještani, a potvrdila naša kamera.  Kontrole nadležnih nije bilo, a razlog može da bude i nezvanični podatak da su inspektori čiji je to posao navodno odsutni, nezvanično, na bolovanju su.

Zvuk procesa proizvodnje asfalta probudio je jutros mještane Cijevne. Kako navode, uprkos naredbi građevinske inspekcije o zatvaranju, kompanija Tehnoput nastavila je sa proizvodnjom.

„U jutarnjim časovima, oko 08:30, kad sam ustao, sam primijetio da firma Tehnoput, asfaltna baza, radi. Da se vrši utovar materijala utovarnom kašikom u njihove silose i poslije toga sam primijetio da se jak dim širi okolinom“, kaže Saša Bošković.

Mještani nijesu sjedjeli skrštenih ruku, već su kontaktirali nadležne.

„Rekli su nam da prijavimo policiji. Pošto danas ne rade inspekcijske službe, a inače se to dešava, da vikendom rade, tako da smo prijavili policiji, rekli su nam da će izaći na teren.
Iz Tehnoputa objašnjavaju da, u skladu s elaboratom, rade na pražnjenju i demontaži asfaltne baze. Informisali su nas i da postrojenje uskoro sele nekih 100 metara dalje“, navodi Bošković.

Novinar i ekološki aktivista Vuk Vujisić ističe da se pod izgovorom pražnjenja i tehnološkog održavanja asfalfnih baza, proizvodi asfaltna sirovina za potrebe gradilišta.

„Nijedna asfaltna baza na obali Cijevne nema vodne dozvole. Stoga one sve rade nelegalno. Nažalost, mještani uzaludno prijavljuju nadležnima ovakva dešavanja i asfaltne baze i dalje proizvode asfalt iako je to zakonski zabranjeno. Ako je došlo do povrede službenog pečata, ovdje se radi o krivičnom djelu“, ističe Vujisić.

Iz Građevinske inspekcije nijesmo uspjeli da saznamo da li su ova gradilišta zapečaćena ali su nam nezvanično saopštili da će preduzeti sve mjere koje su u njihovoj nadležnosti. Dodatni problem, kako saznajemo, predstavlja i to što su dva inspektora koja su se bavila ovim slučajem na bolovanju.

RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest