ASK krenula u kontrolu imovine Zorana Lazovića

FOTO: YouTube printscreen

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) saopštila je „Danu“ da su pokrenuli postupak provjere podataka iz izvještaja o prihodima i imovini bivšeg javnog funkcionera Zorana Lazovića. Kako navode, taj postupak je u toku, te samim tim o rezultatima provjere se ne može govoriti. „Dan“ je juče objavio da je porodica Lazović ponudila jemstvo za njihovog člana Petra, koji je uhapšen sredinom jula zbog sumnje da je dio kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina, te da je, između ostalih, dio kriminalne grupe koju je navodno oformio Radoje Zvicer. Lazovićeva porodica je kao jemstvo ponudila tri nekretnine čija je vrijednost 1.139.289 eura i 100.000 u kešu, kojima Višem sudu u Podgorici garantuju da uhapšeni tajni agent neće pobjeći ukoliko mu ukinu pritvor.

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije, Zoran Lazović, kao jemstvo za sina založio je kuću sa pomoćnim objektom i zemljište, čija je vrijednost po procjeni od 16. septembra 426.000 eura. Prema poslednjim zvaničnim podacima o imovini i prihodima koje je Zoran Lazović prijavio ASK, on je vlasnik ili suvlasnik četiri kuće. Na njegovo ime su 1/1 kuće od 250, kao i dvije od po 31 metar kvadratni, a posjeduje i 2/3 kuće od 65 kvadrata. Na njegovo ime su i plac od 725, pašnjaci od 1.709, 190, njive od 395, 840 i 2.829 kvadrata, livade od 3.771, 16.132 i 10.888, dvorišta od 485, 500 i 243, šuma od 1.499, 1.516 i 2.295, kao i voćnjak od 7.361 metar kvadratni. Lazović je prijavio i da ima pomoćni objekat od šest kvadrata, koji je i založen za slobodu sina.

Lazović je u godišnjem izvještaju po prestanku funkcije naveo da je sve nekretnine, osim kuće od 250 kvadrata, naslijedio. Naveo je da mu je plata u policiji bila 1.130 eura, a da je mjesečno od poljoprivrede prihodovao 2.500, dok njegova supruga Ljiljana ima penziju od 336 eura.

Lazović posjeduje 11 komada oružja, kao i motorno vozilo marke „tojota“. Na bankovnim računima ima dva štedna uloga od 28.788 i 38.416 eura, a ASK je dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Osim Lazovića imovinu za slobodu Petra Lazovića dali su i njegov brat i stric. Ipak, vrijednost imovine koja je založena i količina keša, prema ocjeni ministra bez portfelja Zorana Miljanića, jesu razlog koji bi mogao da bude povod za provjeru porijekla imovine, a za to nam je potreban zakon.

– Zakon o porijeklu imovine je jako važan za ovakve slučajeve i mislim da u saglasnosti sa Evropskom komisijom (EK) što prije treba da dođe pred poslanike u Skupštini i naravno bude usvojen. Ovaj zakon je od krucijalnog značaja za Crnu Goru i svakako da će olakšati kontrolu i omogućiti da se provjeri kako je ko došao do imovine. Visoki policijski funkcioneri svakako podpadaju pod kontrolu ASK koja se bavi imovinskim kartonima svih funkcionera tako da pod lupom svakako treba da bude i imovina bivših visokih funkcionera. Njihov je zadatak da to rade kako je propisano zakonom, a rade li je, to je već pitanje za njih. Oni bi morali u skladu sa svojim ovlašćenjima da ispituju imovinske kartone bez selektivnosti – ocijenio je u izjavi za „Dan“ Miljanić.

Sa 22 godine drugi sin iskeširao 40.000

Istraživanje MANS-a je pokazalo da je porodica Lazović dobro „trgovala“ nekretninama koje su plaćali ispod cijene. Naime, početkom prošle godine, i Lazovićeva supruga – Ljiljana, razmijenila je stan sa Željkom Garićem, koji ima višestruke poslovne veze sa neformalnim vlasnicima „Bemaksa“ i njihovim drugim kompanijama. Ljiljana Lazović tada, kako je objavio MANS, ustupila je svoj stan od 64 metra kvadratna u Bulevaru Jola Piletića u zamjenu za stan od 84 metra kvadratna i garažu u zgradi u centru Podgorice, iza Hotela „Hilton“. Dokumentacija o razmjeni nepokretnosti do koje je došao MANS pokazuje da je Ljiljanin stan preko Morače bio procijenjen na 89.600 eura. Sa druge strane, stan od 84 metra kvadratna i garaža u samom centru Podgorice bili su procijenjeni na 100 hiljada eura. Na taj način Lazović dobija značajno veći stan po cijeni koja je ispod tržišne za taj dio grada, dok joj je parking mjesto praktično poklonjeno.
Marko Lazović, dok je bio zaposlen na određeno vrijeme u nekadašnjoj Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ), u februaru 2007. godine kupio je plac od blizu 900 metara kvadratnih u podgoričkom naselju Zabjelo, po cijeni od 67 hiljada eura. Lazović, koji je tada imao 22 godine, kaparu od 40.000 eura isplatio je prije ovjere ugovora, a ostatak od skoro 27 hiljada eura nakon iste

Podsjetio je da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova organizovana i jedinica za antikorupciju čiji je zadatak da se bavi životnim stilom policijskih funkcionera i službenika MUP-a.

Za Petra Lazovića je i njegov brat Marko ponudio kao jemstvo nekretninu vrijednu 245.000 eura, a stric Dejan porodični stambeni objekat vrijedan 468.289 eura.

MANS je sredinom aprila objavio istraživanje kojim je otkriveno da je Marko Lazović, krajem 2018. godine sa kompanijom „Bemaks“ sklopio ugovor o kupovini stana od 104 metra kvadratna u tzv. tološkim apartmanima u Podgorici. Ova kompanija je nekretninu mlađem Lazoviću prodala po cijeni od 1.000 eura po metru kvadratnom, daleko ispod tržišne vrijednosti ne samo za taj dio grada, već i u odnosu na objekat u kom se ovaj stan nalazi.

Osim povoljnije cijene, ugovorom je predviđeno da Lazović ovaj stan može uknjižiti na svoje ime nakon što u roku od 30 dana uplati svega 20.000 eura, odnosno tek jednu petinu kupoprodajne cijene. Preostalih 84.000 eura mlađi Lazović obavezao se da će platiti u roku od tri godine, bez informacije da li se isplata vrši u cjelosti, ili u ratama koje bi iznosile preko 2.300 eura mjesečno. Rok za otplatu stana „Bemaksu“ istekao je u oktobru prošle godine.

U momentu sticanja stana, Marko Lazović imao je 33 godine i bio zaposlen kao stariji policajac u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata, da bi ubrzo prešao na radno mjesto mlađeg policijskog inspektora u Sektoru kriminalističke policije u Upravi policije.

Zoran Lazović je dugogodišnji visoki operativac ANB-a, koji je posljednjih godina angažman našao i u Upravi policije, kao pomoćnik Veselina Veljovića, nakon što je u tajnoj službi bio prinuđen da se penzioniše. Za vrijeme mandata Duška Markovića u ANB-u, Lazović je bio načelnik Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, a afera oko njegovog prisustva na svadbi međunarodnog narko bosa Safeta Kalića nikada nije do kraja rasvijetljena. Tada su, osim Lazovića i Ljubiše Mijatovića, takođe policijskog operativca, na svadbi usnimljeni i Ljubiša Buha zvani Čume, nekadašnji vođa takozvanog „Surčinskog klana“, predstavnici „zemuskog klana“, ali i Darko Šarić.

Izvor: Dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest