АСП: ЦРБЦ измијенио конструкцију моста Морачица

Фото:Медиа биро

То је, како су додали из Акције за социјалну правду више мјесеци било предмет спорења са Владом, јер Кинези сматрају да је то био битан разлог за укупно кашњење пројекта

Фото:Медиа биро

Извођач радова на ауто-путу, „China Road and Bridge Corporation“ (ЦРБЦ), измијенио је конструкцију моста Морачица у односу на рјешења предложена идејним пројектом и тражио да се његов распон повећа, а један стуб измјести, тврде у Акцији за социјалну правду.

Они су казали да је ЦРБЦ тражио да се један стуб измјести из корита ријеке, а распон моста повећа са 175 на 190 метара.

То је, како су додали из Акције за социјалну правду (АСП), више мјесеци било предмет спорења са Владом, јер Кинези сматрају да је то био битан разлог за укупно кашњење пројекта.

Према информацијама АСП, финансијска понуда ЦРБЦ за изградњу моста Морачица, као дијела укупне понуде за приоритетну дионицу ауто-пута, од Смоковца до Матешева, износила је непуних 74 милиона еура.

Према уговору о пројектовању и изградњи дионице аутопута, кинеска фирма је на бази идејног пројекта и пројектног задатка, добијених од Владе, требало да изради главни пројекат, а да затим изведе радове на терену. Посао је требало да буде завршен за четири године, али се каснило пуне три и дионица ауто-пута је отворена средином седмице.

Из АСП су подсјетили да су радови формално озваничени у мају 2015. године, као и да је исте године ЦРБЦ од инжењера на аутопуту тражио да се одобри њихов пројекат моста Морачица, који је садржао измјене у односу на идејни, на који се морао наслањати главни пројекат кинеског партнера.

Инжењер пројекта је француско италијански конзорцијумIngerop „Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering“, којег је Влада плаћала да контролише радове на прироритетној дионици.

Из ЦРБЦ-а су навели да су, на основу обимног искуства у пројектовању мостова великих распона, увјерени да се положај стуба два моста Морачица, у канјону ријеке, како је наведен у идејном пројекту, мора измјестити даље од ријеке и изнад пута, а да би се омогућила изградња сврсисходнијег моста.

Они су сматрали да геолошки услови стубова два и три нијесу довољно добри за мост и да је потребно извести додатне истражне радове да би се обезбиједила безбједност.

„Ми смо израдили рјешење са распоном од 190 метара у поређењу са рјешењем са распоном од 175 метара из идејног пројекта, због забринутости око позиције стуба два. Позиција стуба два је према нашем мишљењу неодржива и захтијеваће интензивније темеље са дужим роком изградње у односу на оне предвиђене идејним пројектом“, објаснили су из ЦРБЦ-а.

Они су додали да то подразумијева и изградњу великог, трајног потпорног зида за пут Е80, као и да је распон 190 метара супериорно пројектно рјешење.

Из АСП су саопштили да се, након почетног одбијања, инжењер сагласио са пројектним предлогом ЦРБЦ, али су Монтепут и Државна комисија за ревизију, као Владино тијело које је давало сагласност кинеској страни на израђене дијелове главног пројекта, били против, па је спор потрајао више мјесеци.

„Кинези су тврдили да им је Влада као инвеститор свјесно онемогућавала да наставе пројектне радове заједно са својим агентима, као што су Државна комисија за ревизију и Монтепут, а изнијели су и невјероватну ствар да је Влада у Државну комисију за ревизију именовала чак и неке одобе, које су аутори идејног пројекта. То би неспорно представљало конфликт интереса и питање је како би, у случају неког судског поступка, суд који би одлучивао гледао на ту чињеницу“, казали су из АСП-а.

Црногорска страна се тек 2016. године сагласила са измјеном пројектног рјешења за мост Морачица, уз услов да то не доводи до продужења рока градње и да не повећава трошкове, док је ЦРБЦ паралелно поднио оштетне захтјеве од најмање 9,1 милион због кашњења и накнаде штете.

У АСП-у тврде да је инжењер одбио те захтјеве, а ЦРБЦ касније повукла потраживање.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest