Бајден и Меркелова: Не смијемо дозволити да Русија користи гас као оружје

Вријеме читања 2 минута

Предсједник САД-а Џо Бајден и њемачка канцеларка Ангела Меркел на састанку у Вашингтону су размијенили мишљење поводом гасовода „Сјеверни ток 2“. Према ријечима Бајдена, они су се сложили да се не смије дозволити да Москва користи енергетику за притисак на сусједне земље.

Џон Бајден и Ангела Меркел на састанку у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
фото: спутник

Бајден је Меркеловој изразио забринутост поводом „Сјеверног тока 2“.

„Сложили смо се са канцеларком да се не смије дозволити да Русија користи енергетику као оружје за претњу сусједима“, рекао је Бајден током конференције за штампу у Вашингтону.

Њемачка канцеларка је саопштила да је „Сјеверни ток 2“ – „допунски пројекат“ који не треба да замијени транзит гаса преко Украјине.

фото: ostexperte.d

„Украјина треба да остане држава-транзитер природног гаса“, изјавила је канцеларка.

Према ријечима Меркелове, Њемачка ће предузети мјере, самостално или у оквиру ЕУ, „ако Русија лиши Украјину права на транзит“. Она је подсјетила да су управо преко ЕУ уведене санкције Русији због ситуације у Украјини.

„Надам се да никад нећемо морати да предузимамо сличне одлуке (за „Сјеверни ток 2“), додала је она. Кацеларка је констатовала да она и Бајден имају различите погледе на овај пројекат. Бајден, коментаришући гасовод, изјавио је да су САД и Њемачка пријатељи, а пријатељи, по његовим ријечима, „могу и да се не слажу“. Он је подсјетио да, када је дошао на власт, реализација пројеката је била при крају.

„Нисмо видјели смисао у увођењу санкција. Умјесто тога, одлучили смо да радимо са Њемачком“, рекао је Бајден. Он је подсјетио да је важно да се осигура енергетска безбједност Европе. Говорећи о томе како на њу утиче „Сјеверни ток 2“, Бајден је рекао „Видећемо“.

извор: спутник

One thought on “Бајден и Меркелова: Не смијемо дозволити да Русија користи гас као оружје

  1. Велика мисао Џо Бајдена, за вашу рубрику „Глупост дана“:
    „Пријатељи могу и да се не слажу. Што се мање слажу, то су већи пријатељи“.
    Премудрост маторе дебилане.
    Ангела Меркел је под старе дане почела да се проституише. Политички, у вези Гасовода из Русије који јој је заиста потребан, зато што је руски гас јефтин и исплатив. Али шеф Џо Бајдена је упоран да јој ували, скупи амерички гас. Разлику у цени ће да деле на равне части, по устаљеном принципу поступка Јавних Набавки.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest