Бајден: Не желимо конфликт, нити нови хладни рат

Предсједник САД Џо Бајден рекао је у обраћању пред Генералном скупштином УН да САД не желе конфликт, нити нови хладни рат.

“Док се суочавају са промјењивим геополитичким трендовима, САД ће бити разуман лидер. Ми не желимо конфликт, не желимо нови хладни рат, не тражимо ни од једне земље да бира између САД и било ког другог партнера, али ће САД бити бастион који промовише нашу визију слободног, отвореног, безбједног и просперитетног свијета”, рекао је Бајден.

Он је оптужио Русију да је прекршила Повељу УН својом специјалном војном операцијом у Украјини и додао да Америка жели да се тај рат заврши под “праведним условима”.

Бајден је рекао да Русија организује “лажне референдуме” у Украјини.

“САД су спремне да подрже кључне мјере за контролу наружања. У нуклеарном рату не може бити побједника и такав рат се никада не смије водити”, нагласио је Бајден.

Амерички предсједник је апеловао да УН постану “инклузивније” и подржао идеју да се повећа број сталних и несталних чланица у Савјету безбједности УН.

Он је у говору напоменуо да чланице Савјета безбједности морају да конзистентно подржавају Повељу УН и “уздрже се од употребе вета, осим у ријетким, изузетним ситуацијама, да би Савјет остао кредибилан и ефикасан”.

Бајден је објавио нови пакет од 2,9 милијарди долара за ургентну помоћ поводом глобалне кризе хране и позвао на продужавање договора о извозу украјинских житарица.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest