Бајден: Спремни смо на све потезе Сјеверне Кореје, нисам забринут

ФОТО: WHITE HOUSE - ADAM SCHULTZ

Предсједник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је да су САД спремне на све потезе Сјеверне Кореје.

ФОТО: WHITE HOUSE – ADAM SCHULTZ

„Спремни смо на све што Сјеверна Кореја ради. Размислили смо о томе како ћемо одговорити на било шта што ће они урадити. И зато нисам забринут“, рекао је Бајден уочи посјете војној бази САД у Јужној Кореји, у којој је стационирано око 30.000 америчких војника.

Бајден је обишао центар за заједничке ваздушне операције, гдје јужнокорејски и амерички војници надзиру ваздушни простор, док Сјеверна Кореја у последње вријеме чешће тестира ракетно наоружање. За разлику од претходних америчких предсједника, он током посјете није обишао демилитаризовану зону између Сјеверне и Јужне Кореје.

Раније током дана, амерички предсједник разговарао је са Чунгом Јуисуном, предсједником јужнокорејске аутомобилске компаније Хјундаи, поводом нових инвестиција од 11 милијарди долара (10,4 милијарде еура). Оне укључују и 5,5 милијарди долара (5,2 милијарде еура) за отварање фабрике електричних возила у америчкој држави Џорџија.

Један од главних циљева Бајденове посјете Азији ове недеље била је потврда савезништва са Јужном Корејом и Јапаном, као и проналажење начина за проширење сарадње. Бајден и предсједник Јужне Кореје Јун Сук Јол су након састанка у суботу у заједничком саопштењу изразили отвореност за проширење обима заједничких војних вјежби. Амерички предсједник саопштио је да су двије земље показале „спремност да се заједно суоче са свим пријетњама“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest